Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ο υπεραθλητής της χιλιετίας


«Ο θεός του υπερ - μαραθώνιου», «Υπέρ –αθλητής της Χιλιετίας», «Ασταμάτητος», «Ελληνική μηχανή», «Υπέρανθρωπος»…Αυτοί είναι ελάχιστοι τίτλοι που έχουν αποδοθεί κατά καιρούς στον Γιάννη Κούρο. Έναν άνθρωπο, ο οποίος κατέχει 134 παγκόσμια ρεκόρ στο άθλημα του υπέρ-μαραθώνιου...

Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη και από το 1990 ζει στην Αυστραλία. Από μικρός έδειχνε να έχει μία ιδιαίτερη έφεση στα καλλιτεχνικά, καθώς από δώδεκα ετών άρχισε να γράφει ποιήματα και να συνθέτει τις δικές του μελωδίες. Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων, έκανε μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής. Από τα δεκαέξι του και μετά, ξεκίνησε τον αθλητισμό στον οποίο αφιέρωνε ολοένα περισσότερο χρόνο.
Το 1977 έτρεξε τον πρώτο μαραθώνιο, τερματίζοντας την κλασική διαδρομή σε 2:43:15. Μέχρι το 1982 βελτίωνε διαρκώς το χρόνο του, κάνοντας εκείνη τη χρονιά την ίδια διαδρομή σε 2 ώρες και 25 λεπτά. Παράλληλα έκανε διάφορες δουλειές προκειμένου να κερδίζει ένα μικρό εισόδημα για τα προς το ζειν. Τίποτα δεν τον ανησυχούσε, ακόμα και το γεγονός ότι στερούνταν πράγματα τον εξόπλιζε με δύναμη και σιδερένια θέληση. Έμαθε να αγωνίζεται σαν λιοντάρι, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής. Μάλιστα ο ίδιος παροτρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την εσωτερική κρυφή δύναμη που διαθέτουν, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη στέρηση και τη μάθηση.
Tο 1983 ολοκλήρωσε περίπου 25 μαραθώνιους και έτρεξε το 1ο Σπάρταθλο, στο οποίο τερμάτισε πρώτος έχοντας διαφορά από το δεύτερο δρομέα 3 ώρες και 15 λεπτά. Στα επόμενα χρόνια κέρδισε στο συγκεκριμένο αγώνα άλλες τρεις φορές και μέχρι σήμερα κατέχει τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αυτές οι νίκες τον οδήγησαν στη διαπίστωση ότι το μέλλον του ανήκει στον υπέρ – μαραθώνιο. Από το 1983 μέχρι το 2000, ο Γιάννης Κούρος θριάμβευσε, κόβοντας πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους, ρεκόρ που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο GUINNESS.
Ίσως όμως η σημαντικότερή του στιγμή ως αθλητής θα μπορούσε να θεωρηθεί, όταν το 2005, πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο. Έκανε τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου αγγελιοφόρου Φειδιππίδη: "Αθήνα - Σπάρτη - Αθήνα" μήκους 490 χιλιομέτρων σε 63 ώρες, δηλαδή περίπου 2,5 ημέρες.
Στο βιβλίο που έχει γράψει με τίτλο «Six-Day Run of the Century»,ο Γιάννης Κούρος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όταν ο σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στη ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές…στην προσπάθειά του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο».





ΠΗΓΗ: www.ellines.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου