Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Το πολιτικό παρασκήνιο πίσω από τις φήμες για παραίτηση Χριστόφια

Η ώρα της τρόικας πλησιάζει στην Αθήνα, αλλά και στη Λευκωσία. Και εδώ και δυό βδομάδες στην Μεγαλόνησο παίζεται ένα παιχνίδι, για το ποιος θα φορτωθεί τον... μουτζούρη. Ποιός είναι αυτός που θα κληθεί να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση και το κυπριακό μνημόνιο.
  

Για τον πρόεδρο Χριστόφια, τα πάντα εξελίσσονται χειρότερα από ότι τα περίμενε. Το ρωσικό δάνειο, στο οποίο είχε ποντάρει όλες του τις ελπίδες για να κερδίσει αρκετό χρόνο ως τις προεδρικές εκλογές και να μη χρειαστεί να είναι το ΑΚΕΛ εκείνο που θα υπογράψει το μνημόνιο, το οποίο οι Κύπριοι αντιμετωπίζουν με τρόμο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. 

Η εξέλιξη της οικονομίας είναι πολύ χειρότερη από ότι έλπιζε η κυβέρνηση του και αυτό καθιστά οδυνηρές περικοπές επιτακτικές σε περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία με την τρόικα. Όχι μόνον ο Χριστόφιας, που ούτως ή άλλως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, αλλά ολόκληρο το ΑΚΕΛ τρέμει το ενδεχόμενο, να χρειαστεί να υπογράψει το μνημόνιο και να έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ.
  
Για το ΑΚΕΛ, οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι ούτως ή άλλως χαμένες από χέρι, το απόλυτο φαβορί είναι ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ. Αυτό που φοβούνται όμως είναι πως αν υπογράψουν και το μνημόνιο θα διαλυθούν. 

Ως σήμερα έχουν προσπαθήσει με κάθε τρόπο να το αποφύγουν, ματαίως όμως. Υπάρχει όμως ακόμα μια διέξοδος. Να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές του 2013, να γίνουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όπου όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση αντέχει η Κύπρος. Πως; Μεπαραίτηση Χριστόφια.  

Το θέμα έχει συζητηθεί και στο Προεδρικό Μέγαρο και στο ΑΚΕΛ, σε μυστικές συσκέψεις στα γραφεία της Οδού Εζεκία Παπαϊωάννου στη Λευκωσία. Ίσως γι’ αυτό το θέμα να διατηρείται στην επικαιρότητα πέρα από διαψεύσεις. Οι φήμες φούντωσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε στις 20 Αυγούστου να υποχρεωθεί να τις διαψεύσει επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Η ηρεμία κράτησε μόνο δέκα μέρες, τα σενάρια ξαναφούντωσαν, στο τραπέζι παίζουν και ημερομηνίες όπως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.  

Την Τετάρτη το θέμα ξαναμπήκε με βροντερό τρόπο στην πολιτική συζήτηση της Κύπρου από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σε συνέντευξη του κάλεσε το Χριστόφια να μην δραπετεύσει σαν λαγός για να αποφύγει την υπογραφή του μνημονίου και να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο Αναστασιάδης έθεσε μάλιστα και το ερώτημα ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που αρνηθεί ο Δ. Χριστόφιας να υπογράψει το μνημόνιο. «Τους καλέσαμε για γεύμα ή για να μας βοηθήσουν;», διερωτήθηκε.  

Είναι επόμενο, το ΔΗΣΥ να μη θέλει να επιτρέψει στον Χριστόφια να παραιτηθεί. Έτσι θα χρεωθεί ο επόμενος πρόεδρος που θα είναι ο Αναστασιάδης την υπογραφή του μνημονίου, ενώ το ΑΚΕΛθα επιχειρήσει αντιμνημονιακή στροφή για να αποφύγει τη διάλυση και να καρπωθεί οφέλη από το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια για το μνημόνιο θα ξεσπάσει στο ΔΗΣΥ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό για το πόσο ο τακτικισμός κυριαρχεί στο πολιτικό παιχνίδι στην Μεγαλόνησο, ότι ο Στεφάνου, που αντέδρασε με σκληρό ύφος και αναλυτικότατα στη συνέντευξη Αναστασιάδη, απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο ζήτημα...


Θέμης Δαγκλής


http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου