Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ιδιωτικά νησιά δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών

Η απόκτηση ενός ιδιωτικού νησιού για πολλούς αποτελεί ένα όνειρο. Ωστόσο, μόνο ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο κατάφεραν να το κάνουν πραγματικότητα. 


Για παράδειγμα, ο δισεκατομμυριούχος της L' Oreal, Liliane Bettencourt, πρόσφατα πούλησε το νησί που είχε στην κατοχή του στις Σευχέλλες έναντι 60 εκατ. δολαρίων. Την ώρα που ο ιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, αγόρασε τον Ιούνιο το έκτο μεγαλύτερο νησί στη Χαβάη για μισό δισ. δολάρια, και θεωρείται ότι είναι η πιο ακριβή επένδυση στην ιστορία.
 

Ακολουθούν οκτώ μεγιστάνες του επιχειρηματικού χώρου, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες των πιο ακριβών νησιών τον κόσμο.


Lanai - Χαβάη, ιδιοκτήτης: Larry Ellison, τιμή αγοράς: 500-600 εκατ. δολάρια

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, Larry Ellison, αγόρασε το 98% του έκτου μεγαλύτερου νησιού της Χαβάης, του Lanai, που θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά νησιά στον κόσμο. 

Ο Ellison, ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στις ΗΠΑ και ο έκτος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, αγόρασε το νησί Lanai τον Ιούνιο από τον David Murdock, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της εταιρείας Dole Foods. 

Το 141 τετραγωνικών μιλίων νησί είναι γνωστό για την καλλιέργεια ανανά και κατοικείται από 3.000 ανθρώπους, ενώ οι τουρίστες επισκέπτονται το νησί για τα δύο ξενοδοχεία Four Seasons , τα γήπεδα γκολφ και τα πολυτελή σπίτια. 

 

Νησί Necker - Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, ιδιοκτήτης: Richard Branson, αξία: περίπου 100 εκατ. δολάρια

Ο ιδιοκτήτης του Ομίλου Virgin αγόρασε το νησί Necker στις βρετανικές Παρθένες Νήσους έναντι περίπου 180.000 λιρών το 1978, ενώ τώρα η αξία του υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια.

Ο βρετανός δισεκατομμυριούχος μετέτρεψε το 74 στρεμμάτων νησί σε ένα πολυτελές θέρετρο το 1984, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πάνω από 28 άτομα. Το κόστος για μία εβδομάδα διαμονής σε κάποιο από τα δωμάτια μπορεί να ξεπεράσει τα 35.000 δολάρια, ενώ η ενοικίαση ολόκληρου του νησιού αγγίζει τα 50.000 δολάρια τη νύχτα. Επιπλέον, στο Necker κατοικούν πάνω από 200 φλαμίνγκος και για 2.500 δολάρια την ημέρα οι επισκέπτες μπορούν να καταδυθούν με ένα μικρό υποβρύχιο στα νερά της περιοχής. 

 

Νησί του Αγίου Φιλίππου -  νότια Καρολίνα, ιδιοκτήτης: Ted Turner, τιμή αγοράς: 2 εκατ. δολάρια

Ο άρχοντας των media, Ted Turner, ο οποίος είναι ένας από τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες γης στις ΗΠΑ, αγόρασε το νησί του Αγίου Φιλίππου στη νότια Καρολίνα το 1979. 
Το νησί των 5.512 στρεμμάτων είναι γεμάτο δασικές εκτάσεις και παραμένει ιδιωτικό, υπό την επίβλεψη ενός επιστάτη. 


 
Brecqhou - Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιοκτήτες: David και Frederick Barclay, τιμή αγοράς: 4,3 εκατ. δολάρια

Οι δίδυμοι δισεκατομμυριούχοι, David και Frederick Barclay, αγόρασαν αυτό το νησί το 1993 έναντι 4,3 εκατ. δολαρίων. 
Τα αδέλφια, των οποίων η «αυτοκρατορία» περιλαμβάνει την εφημερίδα Daily Telegraph και το ξενοδοχείο Ritz, δημιούργησαν στο νησί των 80 στρεμμάτων κήπους, αμπελώνες, μία pub, και ένα χωριό με ένα παρεκκλήσι. 
Στο νησί Brecqhou υπάρχουν 2.000 είδη ζώων και περίπου 190.000 δέντρα, θάμνοι και λουλούδια. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες έχτισαν ένα πέτρινο αρχοντικό με ελικοδρόμιο. 
Φέτος, τουρίστες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους κήπους του νησιού και να μείνουν σε ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία των αδελφών Barclay στο γειτονικό νησί Sark. 


 
Νησί Allan - Ουάσινγκτον, ιδιοκτήτης: Paul Allen, αξία: 13,5 εκατ. δολάρια

Ο συνιδρυτής της Microsoft και δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Paul Allen, αγόρασε το νησί Allan το 1992, ενώ τον Αύγουστο το 2011 το έβγαλε προς πώληση έναντι 13,5 εκατ. δολαρίων. 
Το νησί βρίσκεται στο αρχιπέλαγος San Juans στον Ειρηνικό Ωκεανό και ο Allen το αγόρασε προκείμενου να χτίσει το εξοχικό του. Όμως, το 1996 αγόρασε και το γειτονικό νησί Lopez και έχτισε εκεί την εξοχική του κατοικία. 

 
Νησί Robins - Νέα Υόρκη, ιδιοκτήτης: Louis Moore Bacon, τιμή αγοράς: 11 εκατ. δολάρια

Σε μια δημοπρασία το 1993, ο οικονομολόγος της Wall Street, Louis Moore Bacon, αγόρασε το συγκεκριμένο νησί έναντι 11 εκατ. δολαρίων. 
Ο Bacon επένδυσε εκατομμύρια για να αναδιαμορφώσει το 445 στρεμμάτων νησί, φυτεύοντας βελανιδιές, ώστε να διατηρήσει τη φυσική ομορφιά του, ενώ πλήρωσε 1,1 εκατ. δολάρια σε έναν οργανισμό για την παρατήρηση και την προστασία των σπάνιων ειδών ζώων που κατοικούν στο νησί. Παράλληλα, έχτισε εξοχικά για την οικογενειά του, καθώς και ένα ελικοδρόμιο.

 

Νησί James - Καναδάς, ιδιοκτήτης: Craig McCaw, αξία: 75,1 εκατ. ευρώ

Ύστερα από 18 χρόνια που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του, ο δισεκατομμυριούχος στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών αναζητά αγοραστή για αυτό το νησί που αξίζει 75,1 εκατ. δολάρια. 
Ο McCaw αγόρασε το νησί James, 780 στρεμμάτων, έναντι 19 εκατ. δολαρίων το 1994 και κατασκεύασε ένα τεράστιο σπίτι, έξι μικρότερα για τους επισκέπτες, μία πισίνα, ιδιωτικές αποβάθρες, έναν διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων και ένα μεγάλο γήπεδο γκολφ. Ακόμη, στο νησί υπάρχουν μια βιβλιοθήκη, ένα γυμναστήριο και ένα κατάστημα. Οι γραμμές μεταφοράς ενέργειας βρίσκονται κάτω από το έδαφος, ενώ στο νησί χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα και το κάπνισμα απαγορεύεται. 
 

 
Sampson Cay - Μπαχάμες, ιδιοκτήτης: John Malone, αξία: 

Ο John Malone , πρόεδρος της Liberty Media, «εκθρόνισε» από τη λίστα με τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες γης στις ΗΠΑ τον Ted Turner, όταν το 2011 βρέθηκε με 2,2 εκατ. στρέμματα στην κατοχή του. 
Το 31 στρεμμάτων νησί είναι ένα πολυτελές θέρετρο, το οποίο αναδιαμορφώθηκε το 2002, ενώ το κόστος διαμονής για μια εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 δολάρια. 
 


 
Επιμέλεια: Ντία Μούλου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου