Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μύθοι και αλήθειες για το γυμναστήριο

Η διπλανή σου στο γυμναστήριο, φίλοι και συνάδλεφοι σου έχουνδώσει λάθος εντύπωση για το τι πρέπει να τρως πριν και μετά τη γυμναστική για να μην πηγαίνει ο κόπος σου χαμένος. Πριν λοιπόν δεις τι πρέπει να τρως, καλό θα ήταν να γίνει παρατήρηση και κατάρριψη ορισμένων μύθων, οι οποίοι ακολουθούν την διατροφή και την γυμναστική.


1ος Μύθος. Καλύτερα να μην καταναλώσω κάτι πρίν το γυμναστήριο για να κάψω περισσότερο λίπος.

Σημαντικό λάθος, το οποίο κάνουν αρκετοί διαιτώμενοι. Θεωρούν ότι αν δεν καταναλώσουν κάποιο γεύμα, όταν κάνουν γυμναστική θα «κάψουν» το πλεονάζων λίπος.

Τι πρέπει να κάνεις; Ενα μικρογεύμα-snack πρίν την έναρξη της άθλησης είναι ιδανικό. Τη σωστή αναλογία στις ποσότητες και το είδος του γεύματος, θα πρέπει να σας το συντάξει ο εκάστοτε διαιτολόγος – διατροφολόγος, με βάση τις ανάγκες της άθλησης σας.

2ος Μύθος. Δεν πίνω πολύ νερό στο γυμναστήριο, γιατί θέλω να αποβάλλω το ήδη κατακρατηθέν.

Λάθος! Εάν δεν αυξήσεις την κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια της άσκησης, τότε δεν θα μπορέσεις να προκαλέσεις ταχεία και σε μεγαλύτερη ποσότητα εφίδρωση ώστε να υπερδαστηριοποιηθεί ο μηχανισμός αποβολής των τοξινών. Επίσης, να σημειωθεί ότι αν δεν καταναλώνεται νερό κατά την διάρκεια της άθλησης, τότε θα εμφανίσεις ταχέως το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης, διότι θα έχει μειωθεί ο όγκος των ερυθρών κυττάρων.

3ος Μύθος. Αφού γυμνάστηκα, θα μπορέσω να φάω ό,τι θέλω ή σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Η γυμναστική δεν αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε κακής ποιότητας τρόφιμα. Γι αυτό να μην περνά καν από το μυαλό σου πως αφού έκανες γυμναστική μπορείς να καταναλώσεις όποιο τρόφιμο θέλεις ή σε μεγαλύτερες ποσότητες. Εάν επιλέξεις τρόφιμο κακής ποιότητας, τότε το μόνο σίγουρο είναι, στην ουσία είναι σαν να μην γυμνάστηκες.

4ος Μύθος. Τελειώνω το γυμναστήριο και δεν τρώω τίποτα για να μην πάρω ότι έχασα.

Στο πρώτο εικοσάλεπτο αφού τελειώσεις την άθληση, θα πρέπει να καταναλώσεις ένα γεύμα που θα καλύψει τις ενεργειακές σου ανάγκες και δή τις ανάγκες σε υδατάνθρακες. Είναι λαθεμένη άποψη, να πιστεύεις ότι αν καταναλώσεις κάτι μετά την γυμναστική θα πάρεις πίσω όσες θερμίδες έκαψες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να διατηρήσεις τον μεταβολικό σας ρυθμό σε υψηλά επίπεδα, θα πρέπει να τροφοδοτήσεις τους μύες με την ενέργεια την οποία δαπανήσαν, ώστε να παραμείνει σε ικανοποιητική τιμή η άλιπη μυώδης μάζας!

Διατροφή και γυμναστήριο 

Από τα παραπάνω καταλαβαίνεις πως ένα πρόγραμμα διατροφής στο γυμναστήριο δεν μπορεί να μοιάζει απλά με μια κλασική δίαιτα. Υπάρχουν μερικά γεύματα που είναι ιδανικά μέσα στην ημέρα.

1. Ομελέτα σπανάκι - τυρί. Ένα γρήγορο και υγιεινό γεύμα, το οποίο θα σας αφήσει ικανοποιημένες και με ενέργεια για την άθληση σας.

2. Κριθαλοκούλουρο μεσαίας διαμέτρου με 3 κ.σ. γιαούρτι 2% και 1 κ.σ. μέλι και 2 κ.γ. κανέλα. Πλούσιο γεύμα, το οποίο θα σας τονώσει ταχέως και θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας στην περίοδο της άθλησης.

3. Smoothie, αποτελούμενο από 1/2 μπανάνα- 2 κ.σ. γιαούρτι 2% και 2 κ.γ. ταχίνι. Άκρως θρεπτικό γεύμα, το οποίο θα εμφανίσει ομαλή άυξηση σακχάρου και θα διατηρήσει την υψηλού βαθμού ενέργεια σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

4. Παρφέ φρούτων. Επιλέξτε 4 αγαπημένα φρούτα σας, ανακατέψτε τα σε ένα μπολ μαζί με 4 κ. σ. γιαούρτι 2% και 3 κ.σ. κακάο άγλυκο ή 2 κ.σ. ξύσμα κουβερτούρας. Καλοκαιρινό γεύμα, τόσο σε άποψη όψης και γεύσης, όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Περιλαμβάνει πλούσιο ποσό βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων.

Πηγή: iator.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου