Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οκτώ κριτήρια για τη φορολόγηση


Με οκτώ αντικειμενικά κριτήρια το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο μικροσκόπιο 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, προκειμένου να εντοπίσει τα πραγματικά τους εισοδήματα και να τους φορολογήσει, ώστε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», το νέο σύστημα φορολόγησης, το οποίο αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια, μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα.


Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιχειρείται η θέσπιση ενός ελάχιστου εισοδήματος, βάσει του οποίου θα θεωρείται ως βιώσιμη η άσκηση του επαγγέλματος. Έτσι, θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.


Στη συνέχεια το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα «επαγγελματικά τεκμήρια», θα συγκρίνεται τόσο με το δηλούμενο εισόδημα, όσο και με το εισόδημα που προσδιορίζεται με τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιο από τα τρία ποσά εισοδήματος είναι το μεγαλύτερο, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.


Η αναζήτηση, πάντως, των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως, των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών έχει αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της φορολόγησής τους από το πρώτο ευρώ.


Ειδικότερα, μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει εισήγηση για την κατάργηση του ορίου των 300 ευρώ πάνω από το οποίο διενεργείται σήμερα παρακράτηση φόρου εισοδήματος, με στόχο η φορολόγηση να ξεκινά από το πρώτο ευρώ της αμοιβής, ενώ φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί άλλη πρόταση που προέβλεπε αύξηση του συντελεστή παρακράτησης από το 20% στο 25%.


Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα καταργηθεί, στην περίπτωση που φυσικά υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση, το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και θα ισχύσει η αυτοτελής φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων τους με συντελεστή 20%, όμοιο με αυτό που θα εφαρμόζεται για τις εταιρείες.


Πηγή: ιn.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου