Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Αυτές είναι οι 5 καλύτερες οικονομίες στον κόσμο σύμφωνα με το ΔΝΤ

Οι μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη, δεν είναι απαραίτητα και οι καλύτερες, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία.
Και οι παρακάτω 5 οικονομίες, μολονότι δεν είναι όλες ισχυρές ή ξακουστές, κατέχουν την Νο1 θέση στον κόσμο από μια τουλάχιστον άποψη, σύμφωνα με...



 τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Το CnnMoney-Fortune παρουσιάζει την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση του διεθνούς οργανισμού, που αναδεικνύει τις θετικές «ιδιοτροπίες» του Top5 -αλλά και τα μειονεκτήματά τους.


Λουξεμβούργο: Το καλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα
Το ατού: Κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Το μέγεθος 2012: 106.958 δολάρια
Το μικροσκοπικό ευρωπαϊκό έθνος του Λουξεμβούργου είναι πανίσχυρο από μια τουλάχιστον άποψη: Έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο.
Στα 55,9 δισ. δολ. η οικονομία του Λουξεμβούργου είναι μάλλον μικρή, αλλά έχει και πολύ μικρό πληθυσμό, που σημαίνει 106.958 δολ. κατά άτομο, ένα ποσό που ανάλογό του αντιστοιχεί μόνο στους πολίτες του Κατάρ.
Στα μειονεκτήματα της οικονομίας αναφέρεται ότι σχεδόν 60% του εργατικού δυναμικού είναι ξένοι και ότι η ευνοϊκή νομοθεσία σε θέματα επιχειρήσεων προκαλεί τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας.


Μαδαγασκάρη: Το χαμηλότερο κρατικό χρέος
Το ατού: Κρατικό χρέος
Το μέγεθος 2012: 5%
Το νησιωτικό έθνος της Μαδαγασκάρης στις ανατολικές ακτές της Αφρικής έχει τον χαμηλότερο συντελεστή κρατικού χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ σε όλο τον πλανήτη.
Εκτιμάται στο μόλις 5% του μεγέθους της οικονομίας. Συγκριτικά, το χρέος των ΗΠΑ ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ, της Ινδίας στο 68% και της Ιαπωνίας στο 236% (!).
Βέβαια υπάρχουν άλλοι οικονομικοί δείκτες που δείχνουν ότι η γενικότερη οικονομία έχει προβλήματα: Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 470 δολάρια.


Ηνωμένες Πολιτείες: Η μεγαλύτερη οικονομία
Το ατού: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
Το μέγεθος 2012: 15,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη είναι η αμερικανική, με ένα ΑΕΠ που εκτιμάται στα 15,6 τρισ. δολ. για φέτος. Δεύτερη μεγαλύτερη είναι η κινεζική με παραγωγή 7,9 τρισ. δολ., δηλαδή το μισό από των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι και με ρυθμούς ανάπτυξης 7-10% η Κίνα θα κάνει δεκαετίες να ξεπεράσει την Αμερική. Τρίτη έρχεται η Ιαπωνία.
Βεβαίως η αμερικανική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει από την κρίση του 2008, η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη και η αγορά ακινήτων δεν προβλέπεται να ανακάμψει για πολλά χρόνια ακόμη.


Λιβύη: Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη
Το ατού: Ανάπτυξη του ΑΕΠ
Το μέγεθος 2012: 76%
Οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανάπτυξης 76,3% της οικονομίας της Λιβύης δεν οφείλονται σε έξυπνο προγραμματισμό ή αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων: Οφείλονται στον πόλεμο, που δημιούργησε μια πολύ χαμηλή γραμμή εκκίνησης για την οικονομία του βορειοαφρικανικού έθνους.
Αναλόγως και η Σιέρα Λεόνε που καταστράφηκε από τον άγριο εμφύλιο, προβλέπεται να αναπτυχθεί 35,8% φέτος, το Ιράκ 11,1% και το Αφγανιστάν 7,2%.
Για την Λιβύη, ο παράγοντας της θεαματικής ανάπτυξης είναι η αποκατάσταση της πετρελαϊκής παραγωγής. Καθώς η παραγωγική δυνατότητα πετρελαίου αποκαθίσταται μετά τις αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις του 2011, αναμένεται να συνεχιστούν οι θεαματικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αν και η πραγματική οικονομική ανάκαμψη πιθανόν να καθυστερήσει για πολλά χρόνια.


Μογγολία: Η καλύτερη επένδυση
Το ατού: Συνολικές επενδύσεις ως % επί του ΑΕΠ
Το μέγεθος 2012: 64%
Στριμωγμένη ανάμεσα στην Κίνα και την Ρωσία, η Μογγολία βρίσκεται στο μέσον μια δυναμικής οικονομικής άνθισης, που τροφοδοτείται από την εκτίναξη στις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε 17,3% το 2011. Η Μογγολία είναι κορυφαία στην προσέλκυση επενδύσεων που αντιστοιχούν στο 63,6% του ΑΕΠ –μακράν ο υψηλότερος συντελεστής στον κόσμο.
Όμως η οικονομία της Μογγολίας εξαρτάται πάρα πολύ από τους γειτόνους της, καθώς η Κίνα αγοράζει το 90% των εξαγωγών της και η Ρωσία της προσφέρει το 95% του πετρελαίου της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου