Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Στη «φάκα» της εφορίας οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύελληνικών και ελβετικών αρχών για τη φορολόγηση των «κρυφών» καταθέσεων που διατηρούν Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 4 - 6 δισ. ευρώ.


Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Ελβετίας βρίσκεται προ των πυλών και ίσως οι υπογραφές «πέσουν» μέσα στον επόμενο μήνα στο πλαίσιο αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν πραγματοποιηθεί με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κτλ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης θα βρεθεί στην Ελβετία προκειμένου να συναντηθεί με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το Ντερ Σπίγκελ, στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ προερχόμενα από Έλληνες και τα οποία εκτιμάται ότι δεν έχουν δηλωθεί και κατά συνέπεια δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ. 

Με βάση την κυοφορούμενη συμφωνία, οι αδήλωτες καταθέσεις θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% έως 30% και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα Δημόσια έσοδα από 4 έως 6 δισ. ευρώ. «Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μια νίκη στη μάχη της κατά της εκτεταμένης φοροδιαφυγής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

To Ντερ Σπίγκελ φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών και βουλευτή του Πα.Σο.Κ. κ. Φ. Σαχινίδη ο οποίος αναφέρει ότι η ελληνοελβετική συμφωνία θα μπορούσε να έχει υπογραφεί ανά πάσα στιγμή από τη στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία της Ελβετίας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η συμφωνία, όμως, δεν υπεγράφη καθώς ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου μπορούσαν να αναλάβουν τη συγκεκριμένη ευθύνη ενόψει διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Πάντως ο κ. Σαχινίδης δήλωσε στο περιοδικό ότι «δεν υπήρξε πολιτική πίεση να σταματήσει η συμφωνία».

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλη ο οποίος υποστηρίζει πως ο λόγος της καθυστέρησης στην υπογραφή της συμφωνίας, που όπως εκτιμά μπορούσε να είχε υπογραφεί οποιαδήποτε στιγμή από τα τέλη του 2005 και ύστερα, είναι ότι Έλληνες πολιτικοί, που έχουν την υποστήριξη ισχυρών επιχειρηματιών, θα επηρεάζονταν.

Το Ντερ Σπίγκελ πάντως κρατά επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο από τα 70 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων που αποσύρθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατέληξαν στην Ελβετία και ποιο είναι το ποσοστό αυτών των κεφαλαίων που θεωρούνται «μαύρα».

Ωστόσο σύμφωνα με το περιοδικό, η εκτίμηση ενός χρηματοοικονομικού ομίλου στην Ελβετία, του Helvea, παρέχει την πιο ακριβή εκτίμηση: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συγκεκριμένου ομίλου οι Έλληνες έχουν "παρκάρει" περίπου 20 δισ. ευρώ στην Ελβετία από τα οποία το 99% δεν έχει δηλωθεί στην Εφορία. «Η εκτίμηση είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με άλλες, αλλά παρόλα αυτά θα μπορούσε να σημάνει σημαντικά έσοδα για την Ελλάδα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου