Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

To σχέδιο «Αθηνά» φέρνει ανατροπές στις βάσεις των πανελλαδικών


Ανατροπές φέρνει το σχέδιο Αθηνά στις φετινές βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση μετά την ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων που αποφάσισε το υπουργείο παιδείας. 

 
Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, πτωτικό κύμα αναμένεται στις βάσεις όλων των Πολυτεχνείων -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως οι Αρχιτεκτονικές, που διατηρούν τις θέσεις τους στα περσινά επίπεδα, και οι Μηχανικοί Υπολογιστών του ΕΜΠ, όπου οι θέσεις της γενικής σειράς μειώνονται κατά 13%, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των εισακτέων στο 4ο πεδίο. 

Στους Μηχανολόγους και τους Ναυπηγούς του Μετσόβιου η αύξηση εισακτέων είναι 82% και 108% αντίστοιχα. Πέφτουν και οι βάσεις των Φυσικομαθηματικών και λοιπών καθηγητικών Σχολών του 2ου πεδίου, αλλά και στις βάσεις των Τμημάτων Πληροφορικής. Άνοδος των βάσεων στα ιατρικά και συναφή τμήματα του 3ου πεδίου, πλην των Οδοντιατρικών. 

Αύξηση εισακτέων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και για τα Τμήματα του οικονομικού κύκλου στο 5οπεδίο. Η μέση αύξηση θέσεων στα Τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 20%, με το Τμήμα Στατιστικής να υπερδιπλασιάζει τους εισακτέους του (114% σε σύγκριση με το 2012). Στο Τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ η διαφορά των φετινών θέσεων με τις περσινές είναι 0% και στο αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι μείον 7%. Οι πιο περιζήτητες Σχολές του 1ου πεδίου, οι Νομικές, έχασαν 231 θέσεις. Άλλες 618 θέσεις «κουρεύτηκαν» από τα Φιλολογικά. Συνολικά το 1ο πεδίο έχασε 1.334 θέσεις, κάτι που σημαίνει άνοδο των βάσεων.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο τελικός και πλήρης αριθμός των φετινών εισακτέων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το Πάσχα, όταν υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση και αφού προηγουμένως εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα της «Αθηνάς» που θα διαμορφώσουν το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου