Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

“Ψυχρός Πόλεμος” Ομπάμα-Μέρκελ… δι’ αντιπροσώπων


Wolfgang-Schaeuble-Jack-Lew
Τον Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Μπαράκ Ομπάμα… τον βρήκε, τον εμπιστεύτηκε ωστόσο σχεδόν με τυφλά μάτια, και η επιλογή του δικαιώθηκε καθώς ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τον πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι κατάφεραν να κρατήσουν όρθια την αμερικανική οικονομία στα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Και επομένως συνέβαλαν καθοριστικά στην επανεκλογή του Αμερικανού Προέδρου, στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου απέναντι στον Κυβερνήτη Ρόμνεϊ, τον επίσημο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Τον Τζακ Λου, ο Μπαράκ Ομπάμα… τον ανακάλυψε, καθώς υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του κατά την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, και πήρε τη σκυτάλη του Γενικού Λογιστηρίου από τον Τίμοθι Γκάιτνερ, για να μην τσαλακωθεί το “legacy” της υστεροφημίας του Αμερικανού Προέδρου, σε αυτή τη δεύτερη και τελευταία θητεία του.
Αμφότεροι ο πρώην και ο νυν Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δοκίμασαν… την τύχη και τα νεύρα τους, με την κρίση της ευρωζώνης και τον “σκοτεινό” ρόλο της Γερμανίας στην εμβάθυνση και διάχυση της κρίσης αυτής στο σύνολο του σύγχρονου κόσμου.
Αμφότεροι είχαν συναντήσεις με την ευρωπαϊκή ηγεσία και κατ’ ιδίαν συσκέψεις με τον Γερμανό ομόλογό τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αμφότεροι… δεν έβγαλαν άκρη. Ο Τζακ Λου πήρε την ίδια γεύση με τον προκάτοχό του σήμερα, όταν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ακολούθησε τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, και στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών είχε την “ατυχή” έμπνευση να εκθέσει δημοσίως τη λάθος (κατ’ εκείνον) στρατηγική που ακολουθεί η Γερμανία, επιβάλλοντας τυφλή και ακραία λιτότητα στο σύνολο της ευρωζώνης, αν όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Σόιμπλε δεν απογοήτευσε τους… θαυμαστές του. Σήκωσε το γάντι, και ουσιαστικά επιτίμησε τον Αμερικανό ομόλογό του, για “αχρείαστες συστάσεις” προς την Ευρώπη, και μάλιστα δημοσίως. Το Βερολίνο άλλωστε δεν σκοπεύει να αλλάξει τον μονότονο σκοπό της λιτότητας που συνοδεύει τη σημερινή καθημερινότητα της ευρωζώνης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές για τη Μπούντεσταγκ τον Σεπτέμβριο, και αυτό ο Τζακ Λου όφειλε να το γνωρίζει.
Σε κάθε περίπτωση, ο “Ψυχρός Πόλεμος” ΗΠΑ-Γερμανίας, ή  μάλλον Ομπάμα-Μέρκελ βρίσκεται σε εξέλιξη με αμείωτη ένταση. Μονάχα οι… αντιπρόσωποι αλλάζουν, και αυτό αφορά μονάχα την Ουάσινγκτον, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πάντα εκεί, και περιμένει τον επόμενο.
Πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε ό, τι περνούσε από το χέρι της για να δυσκολέψει την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, και… σχεδόν τα κατάφερε. Ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, είναι η σειρά του Αμερικανού Προέδρου να “παίξει”. Χωρίς να έχει τίποτα να χάσει, και καμία δέσμευση, από τη στιγμή που δεν έχει μπροστά του άλλες εκλογές.
Επομένως, αυτή τη φορά είναι περισσότερο επικίνδυνος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου