Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Σε ποιά θέματα παραμένει διαφωνία με την τρόικα


greek-troika
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, έχουν ως εξής:


-         Η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί
-         Η συγχώνευση δεν θα δημιουργήσει κάποιο δημοσιονομικό βάρος και δεν επιβαρυνθεί το έλλειμμα και το χρέος. Εμείς στηρίζουμε την συγχώνευση των δύο τραπεζών
-         Μετά την ανάληψη από την Πειραιώς των κυπριακών τραπεζών πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν ΤΤ και Proton Bank
-         Το θέμα είναι αν χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ή όχι
-         Το μεγάλο θέμα είναι το δημόσιο. Σχεδιασμός, απολύσεις, οργανογράμματα και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Αριθμός που θέλει η τρόικα για μείωση παραμένουν τα 25.000 άτομα
-         Οι 1.000 επίορκοι που θα αντικατασταθούν από 1.000 με προσόντα είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης.
-         Είμαστε κοντά στην εξάλειψη του δημοσιονομικού κενό για το 2013. Τείνουμε να μηδενίσουμε το κενό, μέσω των ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα και από το χαράτσι (2,3δις.€)
-         Περιμένουμε για το χαράτσι την απάντηση τους για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις που δώσαμε για το κλείσιμο μέρους του κενού των 200εκ.€.
-         Η είσπραξη του χαρατσιού πάει πολύ καλύτερα από ό, τι υπολογίζαμε
-         Η δόση των 6 δισ.€ στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Οι δανειστές θέλουν να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί για να εκταμιευθούν τα 8,8δις.€ μαζί. Εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε άμεσα το δημόσιο για να πάρουμε τα 2,8 εντός Απριλίου και τα 6δις.€ τον Μάιο.
-         Τα διαθέσιμα επαρκούν έως 20 Μαΐου που λήγει ομόλογο
-         Διαφωνίες με τρόικα σε 5-6 θέματα. Περιμένουμε τις προτάσεις τους γι΄ αυτό αναβλήθηκε σήμερα η συνάντηση. Ανάλογα με το πότε θα έρθουν ενδεχομένως σύσκεψη με οικονομικό επιτελείο με τρόικα πριν την συνάντηση του Πρωθυπουργού αύριο. Ίσως να πάει πιο πίσω η συνάντηση με τον Σαμαρά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου