Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Δεν κάνει πίσω η τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο


Στον τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων εισέρχεται σήμερα η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της τρόικας και στο ραντεβού που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το τεχνικό κλιμάκιο θα επανεξεταστεί η εκκρεμότητα που έχει απομείνει και αφορά στο Δημόσιο.

Αν και η κυβέρνηση διαμυνήει δια στόματος του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ούτε προστιβές με την τρόικα, το ζήτημα των απολύσεων παραμένει η «καυτή πατάτα» στα χέρια της τρικομματικής κυβέρνησης. Τα δεδομένα μάλιστα δεν φαίνεται να διευκολίνουν τη θέση του οικονομικού επιτελείου στις αλλεπάλληλες συζητήσεις με τουςτροικανούς καθώς και μετά τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που εκδήλωσε η τρόικα για τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο μέχρι το 2014 οι κλοιός σφίγγει για την κυβέρνηση. 

Όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης για το θέμα του Δημοσίου οι εκπρόσωποι των πιστωτών έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα με σειρά ενεργειών και δεσμεύσεων στις οποίες θα πρέπει να προβεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να «κλείσει» το ζήτημα του Δημοσίου. 

Στην κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να βρεθεί λύση άμεσα που θα εξασφαλίσει και τη διατήρηση της ισορροπίας στο εσωτερικό της, η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα με την οποία θα επιταχυνθούν οι απαιτούμενες, διαδικασίες για την εκπλήρωση των στόχων που θέτει η τρόικα. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η τρόικα επιμένει, σύμφωνα με την «Κ» να ολοκληρωθούν τα σχεδιαγράμματα στελέχωσης για 275.000 υπαλλήλους φορέων του δημοσίου τομέα, να τεθούν άμεσα 8.500 υπάλληλοι σε κινητικότητα, να γίνουν άμεσα 2.000 απολύσεις, να εγκριθούν τριμηνιαία πλάνα για 20.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, περιλαμβανομένων των 7.500 που ζητούνται μέχρι το τέλος του 2013. 

Μέχρι το τέλος του 2013 η τρόικα ζητεί να τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση, σύμφωνα με την οποία 12.500 υπάλληλοι θα έχουν τεθεί σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2013. 

Η αξιολόγηση των υπαλλήλων που ωστόσο δεν έχει καν ξεκινήσει θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2013.  Στο κείμενο πάντως της διαπραγμάτευσης γίνονται συγκεκριμένες διευκρινίσεις ως προς την αξιοποίηση των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα, ενώ υπό αίρεση βρίσκεται επί της ουσίας και η αναλογία 1:1 για την αντικατάσταση των επίορκων. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου