Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η Αυστρία καταργεί το απόρρητο για αλλοδαπούς καταθέτες


austria
Την ξεκάθαρη τοποθέτηση της αυστριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία για καταθέτες από το εξωτερικό που διατηρούν λογαριασμό στην Αυστρία θα διαβιβάζονται μελλοντικά στις χώρες τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καταπολέμηση φορολογικής απάτης, επανέλαβε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».

Ο Φάιμαν διευκρίνισε πως για τους Αυστριακούς υπηκόους ισχύει ως έχει το τραπεζικό απόρρητο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα δηλώνονται μόνον αλλοδαποί».
Το αν θα διαβιβάζονται αυτόματα πράγματι όλα τα στοιχεία, ή αν υπάρχουν αποτελεσματικότερες μορφές διαβίβασης στοιχείων για όσους ενέχονται σε φορολογική απάτη θα αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης, προσθέτει ο Αυστριακός καγκελάριος.
Όπως παρατηρεί, η υπηρεσία Συντάγματος έχει αποσαφηνίσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο διαχωρισμό ως προς το τραπεζικό απόρρητο, ανάμεσα σε Αυστριακούς και αλλοδαπούς πολίτες, για τους Αυστριακούς πολίτες παραμένει το τραπεζικό απόρρητο, προσθέτει ενώ για τους αλλοδαπούς θα είναι ανεδαφικές οι καταγγελίες τους για άνιση μεταχείριση.
Κατά την άποψή του, η ΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό απόρρητο για Αυστριακούς πολίτες, θέλει μόνον την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν χρήματα στην Αυστρία και ως εκ τούτου θα πρέπει να λήξει ο «συναγερμός» και να διαμηνυθεί στους Αυστριακούς πως το τραπεζικό απόρρητο παραμένει.
Ο ίδιος θεωρεί πως το τραπεζικό απόρρητο θα διατηρηθεί ακόμη για πάρα πολύ καιρό στην Αυστρία, διότι, όπως τονίζει, μια άρση του είναι δυνατή μόνον με πλειοψηφία δύο τρίτων στην αυστριακή Βουλή και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο Αυστριακός καγκελάριος ανακοινώνει στη συνέντευξη πως τώρα θα αρχίσουν γρήγορα διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η Αυστρία θα επιδείξει πολύ εποικοδομητική στάση, διότι δεν θέλει να προκαλέσει την εντύπωση πως είναι φορολογικός παράδεισος, ενώ υπογραμμίζει ότι «είναι πολύ αποφασιστικότερο να δράσει επιτέλους και η ΕΕ κατά της διεθνούς φορολογικής απάτης».
Προσθέτει πως το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν βρίσκεται στο τραπεζικό απόρρητο, αλλά σε εκείνους που βοηθούν στο να κρύβονται δισεκατομμύρια και ο ίδιος ζητά να ειπωθούν τα πράγματα ξεκάθαρα απέναντι στους Βρετανούς, οι οποίοι, όπως καταγγέλει με τα Trusts και με τα νησιά της Μάγχης αποτελούν έναν παράδεισο για φοροφυγάδες.
Οι φορολογικοί παράδεισοι θα πρέπει να διωχθούν και η Αυστρία στέλνει το μήνυμα πως διώκει σκληρά τους φοροαπατεώνες, καταλήγει ο Αυστριακός καγκελάριος ο οποίος χθες μετά το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο είχε διαβεβαιώσει ότι ενόψει των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς ενδεχόμενη άρση του αυστριακού τραπεζικού απορρήτου για αλλοδαπούς κατόχους τραπεζικών λογαριασμών στην Αυστρία «δεν θα πειραχτεί το βιβλιάριο αποταμίευσης της γιαγιάς» ή του μέσου Αυστριακού καταθέτη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου