Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

«Να εξαλειφθούν οι φορολογικοί παράδεισοι»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να «εξαλειφθούν» οι φορολογικοί παράδεισοι από την «Ευρώπη και τον κόσμο», δεσμεύοντας τις τράπεζες να δημοσιοποιούν με πλήρη διαφάνεια κάθε στοιχείο που αφορά τις θυγατρικές τους και επιβάλλοντας στους υπουργούς να δημοσιοποιούν τα προσωπικά περιουσιακά τους στοιχεία από την προσεχή Δευτέρα.


«Οι γαλλικές τράπεζες θα πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τον κατάλογο με όλες τις θυγατρικές τους, παντού στον κόσμο, χώρα προς χώρα» και θα πρέπει να «δημοσιοποιούν τη φύση των δραστηριοτήτων τους», δήλωσε ο Ολάντ καθώς στη Γαλλία η κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό στην Ελβετία και μετά στη Σιγκαπούρη.

Επιδιώκοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού ύστερα από κατηγορίες για φορολογική απάτη, ο Ολάντ είπε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.

«Με άλλα λόγια δεν θα είναι δυνατόν μια τράπεζα να υποκρύπτει συναλλαγές που πραγματοποιεί σε ένα φορολογικό παράδεισο», είπε. Ο Ολάντ ανακοίνωσε τη «σύσταση φορολογικής εισαγγελικής αρχής με εθνική αρμοδιότητα, η οποία θα δρα σε υποθέσεις διαφθοράς και μεγάλης φορολογικής απάτης».

Παράλληλα οι κανονισμοί που διέπουν θέματα περιουσιακών στοιχείων δημοσίων αξιωματούχων θα «αναθεωρηθούν πλήρως», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. Μια ανώτερη αρχή «πλήρως ανεξάρτητη θα ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και τις ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων υπουργών, βουλευτών και υψηλόβαθμων αιρετών», πρόσθεσε ο Ολάντ, οι 34 υπουργοί του οποίου θα δημοσιοποιήσουν από τη Δευτέρα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Οι φορολογικοί παράδεισοι πρέπει να εξαλειφθούν από την Ευρώπη και απ' όλο τον κόσμο γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για την προστασία της απασχόλησης. Δεν θα διστάσω και θεωρήσω φορολογικό παράδεισο οποιαδήποτε χώρα αρνηθεί να συνεργαστεί πλήρως με τη Γαλλία», επισήμανε.

Επανερχόμενος στην παραδοχή για φορολογική απάτη του πρώην υπουργού Ζερόμ Καϊζάκ, ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι «πληγώθηκε, συγκρούστηκε, πικράθηκε από αυτό που συνέβη. Αυτό αντιβαίνει στις προσωπικές μου αντιλήψεις, τις πολιτικές μου απαιτήσεις, τις δεσμεύσεις μου. Δεν μπορώ να αφήσω την υπόθεση αυτή χωρίς να δώσω μια απάντηση στο ύψος των περιστάσεων».

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι ο Καϊζάκ, ο οποίος είπε ψέματα στο κοινοβούλιο, δεν θα μπορεί από θέμα συνείδησης να ξαναγίνει βουλευτής. «Υπάρχει, πιστεύω, θέμα συνείδησης, αν ακόμη μπορούμε να την επικαλούμαστε», δήλωσε ο Ολάντ όταν ρωτήθηκε για τυχόν επάνοδο του πρώην υπουργού στο κοινοβούλιο. «Πώς να επιστρέψει στο κοινοβούλιο, εκεί όπου είπε ψέματα;» είπε.

Παράλληλα ο Ολάντ χαρακτήρισε άδικες τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης σε βάρος του υπουργού Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση Καϊζάκ. «Είναι άδικες οι επιθέσεις», είπε ο Ολάντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε ότι ελήφθησαν \άμεσες αποφάσεις» για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ του Μοσκοβισί και του Καϊζάκ, ο οποίος τότε ήταν υπουργός αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου