Τρίτη 9 Απριλίου 2013

«Αντίο Ελλάδα» από 120.000 επιστήμονες


Πάνω από 120.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει από το 2010 σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου.
Όλοι τους έχουν πολλαπλά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά και βρίσκουν δουλειές πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Το προφίλ των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν, τα αίτια της φυγής τους, ακόμη και τα θετικά αποτελέσματα που έχει αυτή για τη χώρα μας, σκιαγραφεί ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της έρευνάς του σε ημερίδα που διοργανώνεται την Πέμπτη στο ΑΠΘ με θέμα «Η μετανάστευση τότε. Η μετανάστευση τώρα».
«Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν αντιστοιχεί στο 10% του επιστημονικού προσωπικού της Ελλάδας και θεωρείται πολύ υψηλός», δήλωσε στο «Έθνος» ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι η φυγή των νέων επιστημόνων δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά η κρίση την ενίσχυσε.
 «Βασικός λόγος γι' αυτή τη μετανάστευση είναι η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να χρειάζονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό», μας είπε ο κ. Λαμπριανίδης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί από τους επιστήμονες που μεταναστεύουν έχουν αποκτήσει τα πτυχία τους από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επιλέγουν κυρίως ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, σε μεγάλες εταιρείες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Και ενώ για τους περισσότερους είναι άδικο να εξάγονται επιστήμονες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πατρίδα τους, ο κ. Λαμπριανίδης βλέπει και θετικά αποτελέσματα.
«Εκπαιδεύονται σε χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες που θα τους φανούν πολύτιμα εργαλεία όταν αποφασίσουν να επιστρέψουν», ανέφερε.
Πηγή: Έθνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου