Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Το “απόρρητο” σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις καταθέσεις


Olli-Rehn
Η απώλεια του αισθήματος ασφάλειας των καταθετών σε όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το “συμβάν” της Κύπρου, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ευρωζώνης, αλλά και του ίδιου του κοινού μέλλοντος της Ενωμένης Ευρώπης, σε μια εποχή βαθιάς και σύνθετης κρίσης.

Τα “μπρος-πίσω” από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και μια σειρά από άλλους αξιωματούχους, ήρθαν να επιδεινώσουν αυτό το αίσθημα ανασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.
Κάπως έτσι ο έμπειρος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατάλαβε ότι έπρεπε να παρέμβει ο ίδιος πριν από καιρό, για να βάλει φρένο στη φημολογία.
Κάπως έτσι, προέκυψε η σημερινή παρέμβαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος μίλησε στη φινλανδική τηλεόραση για να καθησυχάσει όσους έχουν καταθέσεις μικρότερες των 100.000 χιλιάδων ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή να επιβεβαιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα… όχι απόρρητο πλέον σχέδιο για τις υψηλότερες καταθέσεις.
“Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση. Η Οδηγία την οποία επεξεργαζόμαστε όμως θα δείχνει στην κατεύθυνση της υποχρέωσης επενδυτών και καταθετών, στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή διάλυσης τραπεζών, να συμβάλλουν.
Υπάρχει φυσικά μια ξεκάθαρη ιεραρχία: Πρώτα οι μέτοχοι, και αν χρειαστεί οι μη προστατευμένοι επενδυτές και καταθέτες.
Πρέπει ωστόσο να πω ότι το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό. Οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες θα είναι πάντα ασφαλείς”, ήταν τα λόγια του Όλι Ρεν.
Άξια επισήμανσης ακόμη η αποστροφή του Φινλανδού Επιτρόπου Οικονομίας για την αναγκαιότητα να παρέμβει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε η ευρωζώνη να θωρακιστεί περισσότερο. Και να αποφύγει τυχόν κραδασμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου