Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Έρχεται «κούρεμα» καταθέσεων μετά το 2015

Την επιβολή «κουρέματος» στις διατραπεζικές καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ βρίσκονται ετοιμάζουν ένα προσχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβάρυνση των μεγάλων αποταμιευτών.

Η στήριξη μίας τέτοιας ιδέας, σχολιάζει το πρακτορείο, θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, οι οποίες είναι ήδη προβληματισμένες με το προσχέδιο νόμου που θα καθορίσει ποιος, πέραν των μετόχων, θα υποστεί τις απώλειες μιας τράπεζας που θα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται την Παρασκευή στο Δουβλίνο, θα συζητήσουν τη διαμόρφωση του νόμου για το bail-in που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ το 2015. Σύμφωνα με το δημοσίευμα θα συζητηθεί και η επιβολή απωλειών σε διατραπεζικές καταθέσεις με διάρκεια μικρότερη από ένα μήνα. Η πρόταση θα αποτελεί μέρος των συζητήσεων που εξετάζουν, όπως για παράδειγμα, τις περιπτώσεις στις οποίες οι καταθέτες θα επιβαρύνονται όταν μια τράπεζα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα (bail-in).

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ θα παραμένουν προστατευμένες σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ, ωστόσο, οι προτάσεις αυτές θα επηρεάσουν τα ποσά άνω αυτού του ορίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου