Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τέλος το Λύκειο όπως τα ξέραμε! Επιστρέφουν οι....δέσμες!


Σημαντικότατες αλλαγές έρχονται στην τρίτη τάξη του Λυκείου αφού σύμφωνα με την πρόταση της άτυπης επιτροπής του υπουργείου Παιδείας οι κατευθύνσεις καταργούνται και αναμένεται να αντικατασταθούν από τρεις κύκλους σπουδών, οι οποίοι θα θυμίζουν αρκετά το σύστημα με τις Δέσμες. Ωστόσο όπως αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Ποιοι θα είναι οι τρεις κύκλοι σπουδών

Ο 1ος κύκλος εστιάζει στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τα μαθήματα που θα έχει είναι: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Λατινικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Λογοτεχνία ή Φιλοσοφία
Ο 2ος κύκλος στις Θετικές, στις Τεχνολογικές και τις Επιστήμες Υγείας και τα μαθήματα που θα έχει είναι:Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Επιστήμη Υπολογιστών, Ειδικά Θέματα Μαθηματικών ή Ειδικά Θέματα Βιολογίας
Ο 3ος κύκλος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες και τα μαθήματα που θα έχει είναι: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Εφαρμογές της Πληροφορικής, Οικονομία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς Θεσμούς, Ειδικά Θέματα Οικονομίας ή ΑΟΔΕ

Η Ξένη Γλώσσα υπάρχει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών, η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του πρώτου και του τρίτου κύκλου. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην τρίτη Λυκείου, όπου σήμερα είναι μονόωρο. Παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου και μονόωρο στην Β' Λυκείου και αλλάζει και τίτλο και μετονομάζεται «Θρησκεία και Κόσμος».

Τι αλλάζει στα μαθήματα Γενικής Παιδείας -Ποια μένουν, ποια φεύγουν

Τα μαθήματα μειώνονται από 11 σε τέσσερα και συγκεκριμένα μένουν:
Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
Τα Μαθηματικά
Η Ιστορία
Η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας
Ποια μαθήματα φεύγουν
Τα Αρχαία
Η Φυσική
Η Βιολογία
Η Ξένη Γλώσσα
Τα Θρησκευτικά
Η Κοινωνιολογία

Τι αλλάζει στη Β' Λυκείου

Μετατρέπεται σε τάξη γενικής Παιδείας, χωρίς κατευθύνσεις ή κύκλους. Έχει μόνο δυο πακέτα επιλογής με δυο μαθήματα το καθένα, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό.
Οι μαθητές της Β' Λυκείου μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής. Οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται σε 33 (από 35) από τις οποίες οι 28 είναι για μαθήματα γενικής παιδείας. Η Ερευνητική Εργασία διατηρείται, ενώ προστίθεται στο πρόγραμμα γενικής Παιδείας τα μαθήματα Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία.

Τι αλλάζει στην Α' Λυκείου

Στο πρόγραμμα της πρώτης τάξης του Λυκείου προστίθενται δυο μαθήματα, Πολιτειακή Παιδεία, Οικονομικά, Κοινωνιολογία και 2η ξένη γλώσσα αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου