Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η αλήθεια πίσω από το δημοσίευμα του Reuters για νέο «κούρεμα» του χρέους

Η νευρικότητα στα διεθνή δίκτυα χτυπάει κόκκινο με αποτέλεσμα να γίνονται και... πατάτες. Η τελευταία ήταν αυτό το απίστευτο τηλεγράφημα του Reuters περί «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα που υποτίθεται ότι συζητιέται στις Βρυξέλλες.
 


Τίποτε από αυτά δεν ισχύει, κανείς, μα κανείς στον επίσημο τομέα (δηλαδή κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) δεν συζητάει κούρεμα. Αν είχαν διάθεση για τέτοιες κινήσεις πιθανόν να συζητούσαν και την επιμήκυνση. Και το ένα και το άλλο άλλωστε λεφτά στοιχίζουν που δεν θέλουν να δώσουν.     

Πάλι καλά. Γιατί στις αρχές Ιουλίου το Reuters ανέβασε ένα τηλεγράφημα όπου ο Χοστ Ράιχενμπαχ είχε χριστεί επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Είδαν και έπαθαν τότε οι συνεργάτες της Task Force να πείσουν τους ξένους συναδέλφους που επικοινωνούσαν μαζί τους (το είπε το Reuters!) ότι τρόικα και Task Force είναι δύο διαφορετικά πράγματα και κάνουν δύο διαφορετικές δουλειές.   

Τι μας είπε αυτή τη φορά το πρακτορείο; Ότι το πρόγραμμα πάει χάλια που το ξέρουμε. Ότι το ΔΝΤ θα κάνει έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος (που κάνει κάθε φορά, μετά από κάθε έλεγχο και επίσης το ξέρουμε). Ότι αυτή δεν θα είναι καλή (σώπα!) και ότι με βάση την κακή έκθεση βιωσιμότητας  το ΔΝΤ πιθανόν να αρνηθεί περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας (Το πιθανόν είναι πλεονασμός: Το ταμείο θα αρνηθεί την χρηματοδότηση αν η έκθεση βιωσιμότητας δεν βγαίνει, το ξέρουμε γιατί την ίδια στάση κράτησε και τον περασμένο Δεκέμβριο). 

Τότε μας λέει το Reuters o υπόλοιπος επίσημος τομέας (κράτη και ΕΚΤ) θα έχει δύο επιλογές, όπως είναι λογικό: Η να αφήσει την Ελλάδα να πάει άκλαυτη ή να «κουρέψει» τα δάνεια που κατέχει. Νάτο το στόρι για περαιτέρω διαγραφή του χρέους., το βάζουμε και τίτλο. Το ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα και γίνεται σούσουρο σε όλο τον κόσμο (το είπε το Reuters!). Από αύριο να περιμένετε και δηλώσεις…    

Τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Κατ’ αρχάς ότι οι δημοσιογράφοι των πρακτορείων πληρώνονται πια κυρίως μέσω των μπόνους για τις «αποκλειστικότητες» και ότι αυτό αντανακλά στην ποιότητα της δουλειάς τους. Ακόμα θυμούνται οι συνάδελφοι που συνόδευαν την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο του 2011 με πόση αγωνία τους προσέγγισε ανταποκριτής τουDow Jones ζητώντας το τηλέφωνο του …Ρομπόπουλου, που τότε απειλούσε να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο. 

Του το έδωσαν, τον πήρε, του πήρε συνέντευξη και πανηγύριζε σαν μικρό παιδί: «Εχουμε το Ρομπόπουλο, σκίσαμε το Reuters!». Το «κούρεμα» του επίσημου τομέα σαν «αποκλειστικότητα» πουλήθηκε…    

Δεύτερον 25 Ιουνίου είναι, την Παρασκευή οι Βρυξέλλες κατεβάζουν ρολά, τα πάντα γύρω από την Ελλάδα γνωστά είναι, τα σενάρια της έξωσης είχαν παίξει όλη την εβδομάδα, ε, κάποιος σκέφτηκε να παρουσιάσει το ίδιο θέμα με διαφορετικό τρόπο. Άντε να το συζήτησε και σε κανένα καφέ δίπλα στο κτίριο της Κομισιόν στο Μπαρλεϊμον με τίποτε βαριεστημένους αξιωματούχους που σκέφτονταν όλοι τις διακοπές τους - αρχίζουν από Δευτέρα. Συμπέρασμα: Μην τσιμπάτε και ας το είπε το Reuters.     


Θέμης Δαγκλής 





http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου