Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Το νέο “κούρεμα” και η… δραχμή


Το ρεπορτάζ του Reuters για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως… ευγενικά περιγράφεται το «κούρεμα», έρχεται να επιβεβαιώσει τις διαπιστώσεις οικονομολόγων και διεθνών παραγόντων που, ακόμη κι αν δεν έχουν άμεση σχέση με την ευρωζώνη ή το ελληνικό πρόβλημα, κατανοούν ωστόσο πλήρως την ύπαρξη υπόγειων ρευμάτων. Που μπορούν να μετατραπούν σε… φουρτουνιασμένη θάλασσα, και να προκαλέσουν μια ανεξέλεγκτη απώλεια της όποιας ισορροπίας επιχειρούν να αποκτήσουν οι διεθνείς αγορές, σε μια εποχή προϊούσας και σύνθετης οικονομικής κρίσης.

Το Reuters κάνει λόγο για «κούρεμα» ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμάται ότι θα καταστήσει το ελληνικό χρέος απολύτως βιώσιμο, και συνάμα… αποπληρωτέο προς τους δανειστές της χώρας. Μόνο που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα», η απομείωση του χρέους δεν θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Θα περιλαμβάνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και φυσικά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Φρανκφούρτη θα χρειαστεί να «ματώσει», προκειμένου να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες του «κουρέματος».
Θα εξαιρεθεί δηλαδή από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο ιδιωτικός τομέας, που… πλήρωσε το μάρμαρο στο προηγούμενο PSI, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται ιδιαίτερα… ζεστό, στην προοπτική να εκταμιεύσει και άλλα χρήματα για την Ελλάδα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι εύλογο και προφανές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας, που θα δεχθούν ή μάλλον… θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», θα ζητήσουν μεγαλύτερες θυσίες από την Αθήνα. Περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα. Ίσως και πιο δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.
Απ΄την άλλη ωστόσο, μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το βάρος της οποίας θα έχει κληθεί να σηκώσει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η ευρωζώνη, θα διαγράψει… δια βίου τα σενάρια χρεοκοπίας της Αθήνας. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς σοβαρά, ότι οι χώρες που μόλις θα έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην επιχείρηση στήριξης της Ελλάδας, θα αφήσουν στη συνέχεια τη χώρα να εξέλθει της ευρωζώνης. Ή… θα την οδηγήσουν στην έξοδο.
Μονάχα εφόσον συνολικά η ευρωζώνη γκρεμιστεί, θα υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ελληνικής χρεοκοπίας. Και από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί ένα τέτοιο περιβάλλον, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την απόγνωση όσων, εντός και εκτός Ελλάδας, «παπαγαλίζουν» τη χρεοκοπία. Κάποιοι εκ των οποίων, σύμφωνα με την… κοινή λογική, είχαν ποντάρει και στα αμαρτωλά CDS, περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου