Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Αυτοί θα διαπραγματευτούν με την τρόικα

Μια ξεχωριστή ομάδα για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει συστήσει η Κυβέρνηση. Της ομάδας, όπως είναι φυσικό, ηγείται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενώ εποπτικό ρόλο έχουν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, όσο και ο σύμβουλος επί των οικονομικών του Πρωθυπουργού κ. Γ. Μουρμούρας. Ειδικού σκοπού είναι η αποστολή του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με την τρόικα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της σταδιακής πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων.


Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έλθουν στην Αθήνα αύριο για πολυήμερες συζητήσεις με τη Κυβέρνηση για την αποκρυστάλλωση των δαπανών, που θα περικοπούν την προσεχή διετία, την ολοκλήρωση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016.

Η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις προσαρμογές στοχεύοντας σε μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα στο τέλος Αυγούστου, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει το αίτημα για ενδιάμεση χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, μέχρι να εκταμιευτεί η δόση των 31 δισ. ευρώ. Αυτή την προσπάθεια θα υποστηρίξουν συγκεκριμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Γιώργος Μέργος, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρείται ο πλέον κατάλληλος για να διαχειρισθεί και να συντονίσει τις σχέσεις με την τρόικα. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών έχει εργασθεί ως οικονομολόγος - ερευνητής στην Παγκόσμια Τράπεζα, ως εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει διατελέσει Διευθυντής Κλαδικών Ερευνών στο ΙΟΒΕ, αλλά και Διοικητής του ΙΚΑ.

Η κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η έμπειρη νομικός, που ως επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας οικονομικής έρευνας και ανάλυσης του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών έζησε την τελευταία τριετία όλη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και συμμετείχε σε όλα τα Eurogroup Workink Group, τοποθετήθηκε στην πλέον κρίσιμη θέση του Γενικού Λογιστηρίου, όπου γίνεται ο κεντρικός χειρισμός του συνόλου των κρατικών δαπανών, εγγυήσεων και υποχρεώσεων. Η κ. Παπακωνσταντίνου συγκαταλέγεται στην ομάδα των τεχνοκρατών, που εργάσθηκαν για τη θεμελίωση και τη σύσταση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM.

Ο νέος πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου. Ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι εμπειρογνώμονας σε θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και κοινωνικής πολιτικής και αναμένεται να χειρισθεί το κρίσιμε κομμάτι της διαπραγμάτευσης που αφορά στις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης, που από το 2009 έχει καταγράψει σημαντικό έργο στη Γραμματεία, πρώτα ως σύμβουλος και έπειτα (Νοέμβριο 2011) ως Γενικός Γραμματέας, είναι πλήρως καταρτισμένος στα ζητήματα του φορολογικού μηχανισμού και θεωρείται ο εισηγητής της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο. Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, θα επικουρήσει τον κ. Μαυραγάνη στις συζητήσεις για την αλλαγή του φορολογικού μηχανισμού. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου