Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Πώς η θετική αξιολόγηση της Ιρλανδίας επηρεάζει την ελληνική προσπάθεια

Η ευρύτατα διαδεδομένη άποψη στην χώρα μας άποψη ότι το μνημόνιο οδηγεί μόνο σε καταστροφή διαψεύστηκε χθες στην πράξη – δεν οδηγεί παντού σε καταστροφή. Κρυφά και χωρίς τυμπανοκρουσίες η ιρλανδική κυβέρνηση έκανε ένα πείραμα: Βγήκε στις αγορές με δύο εκδόσεις μακροπρόθεσμων ομολόγων (5ετή και 8ετή) συνολικού ύψους 4,2 δις ευρώ και όχι μόνο βρήκε αγοραστές από το εξωτερικό αλλά κατάφερε να τοποθετήσει τα ομόλογα με 5,9% και 6,1% δηλαδή με καλύτερο επιτόκιο από ότι δανείζεται η Ισπανία.
 


Τα επιτόκια είναι σχεδόν τα διπλά από ότι δανείζεται η Ιρλανδία από το EFSF (3%) αποτελούν ωστόσο το πρώτο σημαντικό βήμα για τη χώρα, ώστε να βγει από το μηχανισμό στήριξης. Τη βραχυπρόθεσμη έξοδο στις αγορέςτην έχει ήδη επιχειρήσει η χώρα τον Ιούλιο, όπου απορροφήθηκαν με επιτυχία ιρλανδικά T-Bonds ύψους 500 εκ. ευρώ.  

Στη δευτερογενή αγορά τα επιτόκια για διετή ιρλανδικά ομόλογα έπεσαν κάτω από το 4%, για πρώτη φορά από το Νοέμβρη του 2010       

Όλα αυτά ενώ η κατάσταση της ιρλανδικής οικονομίας δεν είναι ρόδινη,το πρώτο τρίμηνο του έτους η ιρλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7%. Ωστόσο όλες οι εκθέσεις της τρόικας και του ΔΝΤ είναι θετικές, το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά και η μόνη σύσταση προς τη χώρα είναι η περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Στις διεθνείς αγορές περιμένουν τώρα αναβάθμιση της Ιρλανδίας, ή έστω βελτίωση των προοπτικών της από τους οίκους αξιολόγησης. 

Η δυνατότητα της χώρας να αντλήσει χρήματα από τις αγορές δημιουργεί αισιοδοξία για πλήρη επιστροφή στις αγορές το τέλος του 2013, όταν λήγει το πρόγραμμα, χωρίς δεύτερο πακέτο και χωρίς κούρεμα.  

Τα νέα μπορεί να είναι ευχάριστα για τους Ιρλανδούς, που έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες από το 2009 και βλέπουν τώρα τους κόπους τους να ανταμείβονται. Δεν είναι καθόλου καλά νέα για την Ελλάδα όμως, αφού ο ευρωπαϊκός τύπος υποδέχτηκε την είδηση ως απόδειξη για την επιτυχία του προγράμματος, αν μόνο εφαρμοστεί με συνέπεια. 

Η αντίστιξη δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, οι αγορές άνοιξαν πάλι την πόρτα στην Ιρλανδία, την ώρα που όλη η Ευρώπη συζητάει για το πότε θα δείξει την πόρτα εξόδου στην Ελλάδα. Για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας τα πράγματα έγιναν από χθες πολύ πιο δύσκολα, όσο διαφορετική και αν είναι η Ιρλανδία από εμάς. Το ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει, προκαλεί ύφεση και σπιράλ χρέους έπαψε να είναι ένα επιχείρημα με απόλυτη ισχύ. 

Το διαψεύδουν 4,2 δισ. ευρώ στο θησαυροφυλάκιο του Δουβλίνου. 


Θέμης Δαγκλής



http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου