Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Επιπλέον περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ

Με τον χρόνο να πιέζει για το «κλείσιμο» του καταλόγου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2014, που πρόκειται να παραδόσει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία να παρουσιάσει στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, και δεδομένου ότι ο λογαριασμός «δεν βγαίνει», στο στόχαστρο φαίνεται ότι μπαίνουν οι συντάξεις, τα εφάπαξ και τα κοινωνικά επιδόματα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες, ρίχνοντας για παράδειγμα το πλαφόν στις συντάξεις περίπου στα 2.000 ευρώ από 2.400 που είχε αρχικά υπολογιστεί.


Όπως σημειώνουν «Τα Νέα», ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε ότι από τις τρεις συγκεκριμένες πηγές θα υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ. Ο κατάλογος των μέτρων όμως έως και χθες το βράδυ παρέμενε ανοικτός καθώς ήταν αδύνατον να συγκεντρωθεί το συνολικό ποσό των 11,5 δισ. ευρώ χωρίς πρόσθετες περικοπές.

Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποφασίστηκε οι περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εφάπαξ να αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τελικά στα 5 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το πλαφόν στις συντάξεις να διαμορφωθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τον αρχικό προγραμματισμό των 2.400 ευρώ και να κινηθεί κοντά στην περιοχή των 2.000 ευρώ.

Ο κατάλογος των μέτρων που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία θα παραδοθεί σήμερα, Τετάρτη, από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το πρωί της Πέμπτης θα τεθεί υπόψη της τρόικας στην πρώτη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με τον κ. Στουρνάρα.

Μετά τη συνάντησή της τρόικας με τον κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν κύκλο επαφών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, Περιβάλλοντος Ευάγγελο Λιβιεράτο, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος κύκλος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου. Οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν αφήνοντας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που θα ολοκληρώσουν τη συλλογή στοιχείων για την αξιολόγηση του προγράμματος έως τις 8 Αυγούστου.

Στη συνέχεια οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν στις 24 Αυγούστου και, όπως εκτιμά πηγή με γνώση των πρακτικών της τρόικας, στο μεσοδιάστημα αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, των λεγόμενων «prior actions», των προκαταρκτικών ενεργειών δηλαδή που θα απαιτηθούν για να μεταφερθεί η συζήτηση στην αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου