Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα σε ΔΝΤ και Ευρώπη

Η σκληρή στάση των Γερμανών και του ΔΝΤ εντυπωσιάζει. Πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική ή αντανακλά τις πραγματικές τους προθέσεις; Κανείς στην Αθήνα δεν ξέρει, και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να το ρισκάρει. Μπορεί όμως να μην έχει άλλη επιλογή.
 


Στην Ελλάδα, το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων την Κυριακή ήταν, ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την χώρα μας, με άλλα λόγια δεν θα συγχρηματοδοτήσει την επιμήκυνση του προγράμματος. 

Αυτό έγραψε το περιοδικό Spiegel και δεν διαψεύστηκε αλλά μάλλον επιβεβαιώθηκε από το Ταμείο. Η επιμήκυνση του προγράμματος κατά 2 χρόνια σημαίνει ένα πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης μέχρι 40 δισ. ευρώ, αντί για 20 που υπολογιζόταν αρχικά, κυρίως επειδή οι επισφάλειες των τραπεζών αναμένεται να καταστήσουν αναγκαία περισσότερα από τα 48 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί.  

Αν το ταμείο δεν συμμετάσχει, τότε το κόστος της επιμήκυνσης θα πρέπει να το επωμιστεί εξ’ ολοκλήρου η Ευρώπη.
Αυτό όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν συνδέσει τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα με εκείνη του ΔΝΤ και δεν σκοπεύουν να εκταμιεύσουν χρήματα αν δεν κάνει το ίδιο το ταμείο.   

Τα πιο ανησυχητικά μηνύματα πάντως έρχονται από τη Γερμανία. Μια ημέρα μετά την σαφή προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Βεστερβέλε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συμφωνήσει η γερμανική κυβέρνηση «σε μια ουσιαστική αλλαγή των συμφωνηθέντων» και κάλεσε την Αθήνα «να το λάβει αυτό πολύ σοβαρά υπ’ όψη της». Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε καιο επικεφαλής της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ. 

Χειρότερος όλων όμως ήταν ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος φαίνεται να έχει ξεγράψει τη χώρα μας. Όχι μόνο περιέγραψε ένα σενάριο εξόδου, λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσει η χώρα μας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να οδηγηθεί σεαδυναμία πληρωμών, αλλά πρόσθεσε και ότι το ενδεχόμενο «εξόδου της Ελλάδας από τηνευρωζώνη έχει πλέον πάψει να τρομάζει».  

Ως διαπραγματευτική τακτική όλα αυτά είναι κατανοητά. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να τρομάξουν την Αθήνα ώστε να μην βρεθούν προ απαιτήσεων για επιμήκυνση και πρόσθετη χρηματοδότηση. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η έκθεση της τρόικας δεν θα είναι πειστική για τη χώρα μας, αλλά και ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις δόσεις για να επιβιώσει, αν δεν τις πάρει θα χρεοκοπήσει

Ακόμα και αν η χώρα αντέξει ως το Σεπτέμβρη, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ετυμηγορία των εταίρων θα είναι θετική και ότι οι δόσεις θα εκταμιευτούν. Και μπορεί να μην προσπαθούν καν να διαπραγματευτούν, να τρομοκρατήσουν την κυβέρνηση για να μην εγείρει απαιτήσεις. Μπορεί να φτιάχνουν κλίμα για το «μοιραίο γεγονός» και επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους. 

Θέμης Δαγκλής



http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου