Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Γενική φορολογική αμνηστία σε τιμή ευκαιρίας


Γενική φορολογική αμνηστία σε τιμή ευκαιρίας
Της Μαρίας Βουργάνα
«Φορο-αμνηστία» με ένα ελάχιστο τίμημα θα εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν προωθώντας με διαδικασίες - εξπρές, ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογούμενους να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές «μαύρα» εισοδήματα και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος.
«Το κίνητρο θα είναι ισχυρό για να αποφασίσουν οι φορολογούμενοι να εμφανίσουν περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που έχουν καταγράψει στις φορολογικές δηλώσεις τους» σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Τελευταία ευκαιρία
Γενική φορολογική αμνηστία σε τιμή ευκαιρίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:
1 Θα επιβληθεί ένας χαμηλός «ελκυστικός» φόρος στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν. «Με την επιβολή ενός μικρού φόρου θα πείσουμε όσους δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν τώρα» σημειώνει ο ίδιος παράγοντας. Το ύψος του φορολογικού συντελεστή επί της αδήλωτης περιουσίας των φορολογουμένων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί καθώς αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Γενική φορολογική αμνηστία σε τιμή ευκαιρίας
2 Με τα κεφάλαια που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.
3 Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.
Υστερα από πολλές δεκαετίες καταργείται το απαρχαιωμένο σύστημα της θεώρησης - διάτρησης των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.)
Υστερα από πολλές δεκαετίες καταργείται το απαρχαιωμένο σύστημα της θεώρησης - διάτρησης των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.)
4 Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δεν θα αφορά τους πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.
Οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχειών. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου η εφορία θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις και ταυτόχρονα θα προχωρά στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων).
Την ειδική ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις. Όπως είχε πει «αυτό εντάσσεται στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μία τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Οσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Και όσοι απλώς απέσυραν καταθέσεις που αποκτήθηκαν από δηλωθέντα εισοδήματα στο παρελθόν, θα μπορέσουν να τις επιστρέψουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ετσι θα μπει μια τάξη και η χώρα θα αποκτήσει, επιτέλους, Περιουσιολόγιο».
Με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν για όλους τους φορολογούμενους την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».
Καταργείται ο απαρχαιωμένος κώδικας βιβλίων και στοιχείων
Εξορθολογισμός των ποινών για τυπικές παραβάσεις
Την τακτική του «καρότου» και «μαστιγίου» σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών για τους φοροπαραβάτες.
Το νέο ποινολόγιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει την κατάργηση των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις και την επιβολή αυστηρότερων ποινών στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.
Ταυτόχρονα, ύστερα από πολλές δεκαετίες καταργείται το απαρχαιωμένο σύστημα της θεώρησης - διάτρησης των βιβλίων και φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) ενώ στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών όλες οι συναλλαγές επιτηδευματιών με την Εφορία θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης παραδέχεται ότι «σήμερα τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται ο αρχικός φόρος και αντικειμενικά αρκετές επιχειρήσεις ακόμη και να είναι εν λειτουργία, δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν». « Αν τα αποπληρώσουν θα κλείσουν» σημειώνει ο υφυπουργός.
Έτσι, στο πλαίσιο κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και εξορθολογισμού των φορολογικών ποινών, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής:
1. Καταργούνται τα περισσότερα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για τυπικές παραλείψεις και κυμαίνονται από 40 έως 1.170 ευρώ. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλουν οι φοροελεγκτικές αρχές θα είναι ελάχιστα και θα αφορούν συγκεκριμένα φορολογικά αδικήματα.
2. Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο από την εφορία όταν:
  • Διαπιστώνεται για πρώτη φορά οποιαδήποτε παράβαση ανεξάρτητα από το είδος.
  • Έχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία, αντί θεωρημένων από παραδρομή και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε φορολογικό έλεγχο.
  • Εχουν εκδοθεί δελτία αποστολής ?ε γενική (ελλιπή) περιγραφή των ειδών, εφόσον σκοπός της διακίνησης είναι ο δειγματισμός άνευ παραδόσεως των ειδών και δεν τηρείται βιβλίο αποθήκης.
  • Αφορούν τυπικές παραβάσεις, οι οποίες δεν καταγράφονται σε αυτές που επηρεάζουν τα ακαθάριστα έσοδα ή τα έξοδα, εφόσον οφείλονται σε παραδρομή ή συγγνωστή πλάνη.
  • Πρόκειται για υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο ή έχουν περαιωθεί ως προς τις φορολογίες αυτές με οποιονδήποτε τρόπο.
3. Στις περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν θα καταβάλλουν τους φόρους η εφορία θα επιβάλει πρόστιμο, ανάλογα με την παράβαση, το οποίο θα κυμαίνεται από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε. Επίσης, το πρόστιμο δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού, ίσως μόνο σε περιπτώσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, ενώ σε περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων θα υπάρχει ειδικό πρόστιμο.
4. Εξετάζεται ρύθμιση για τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί η οποία προβλέπει:
  • Τα πρόστιμα θα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας.
  • Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις, να παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση.
  • Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όχι μόνο το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης
Τι θα κληθούν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι
Ποια κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία θα κληθούν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι που θα υπαχθούν στην ειδική ρύθμιση:
  • Αδήλωτα εισοδήματα
  • Ακίνητα
  • Καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • Μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
  • Αυτοκίνητα
  • Σκάφη αναψυχής
  • Χρυσό και κοσμήματα μεγάλης αξίας
  • Έργα τέχνης μεγάλης αξίας


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου