Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ετοιμάζουν επίτροπο με «πρωθυπουργικές» αρμοδιότητες-Η τρόικα δεν δέχεται καμία επαναδιαπραγμάτευση

Το σαφέστατο μήνυμα των Βρυξελλών και του Βερολίνου προς την Ελλάδα είναι ότι καμία εξέλιξη δεν πρόκειται να σημειωθεί στο μνημόνιο και πως η όλη συζήτηση, όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», στην Ελλάδα περί εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, περί ισοδύναμων μέτρων ή περί επαναδιαπραγμάτευσης αφήνει παντελώς αδιάφορο το διευθυντήριο της ΕΕ, κυρίως το Βερολίνο, που σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου θα σκληραίνει τη στάση του προς τη χώρα μας, βάσει ειλημμένης απόφασης.


Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μετέωρη, από τη μια, μεταξύ της τρόικας, καθώς η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει εν μέσω απίστευτων εκβιασμών και πιέσεων και, από την άλλη, του πολιτικού σκηνικού στο εσωτερικό της χώρας και, κυρίως, στο πολιτικό, το κοινοβουλευτικό και κοινωνικό πεδίο, όπου σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι εντάσεις θα κλιμακωθούν ραγδαία από το Σεπτέμβριο, ίσως και νωρίτερα.

Εθνική διαπραγματευτική ομάδα: Όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», στις Βρυξέλλες, στην τρόικα και κυρίως στο Βερολίνο, σύμφωνα, μάλιστα, με διασταυρωμένες πληροφορίες του περιοδικού, ουδείς γνωρίζει το παραμικρό. Πρόκειται για συνεχόμενες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, για την αναβάθμιση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας, κάτι, όμως που ούτε στην Αθήνα έχει τεθεί επί τάπητος ούτε έχει καθοριστεί ποια ακριβώς θα είναι η αρμοδιότητά της. 

Στο θέμα του διορισμού του επιτρόπου που θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες συντονισμού και ελέγχου της κυβέρνησης, οι πληροφορίες του περιοδικού επιμένουν ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη. Δεν θα ονομαστεί επίσημα επίτροπος για να μην προκληθούν αντιδράσεις, αλλά θα έχει εξουσίες επιτρόπου διότι θα διαχειριστεί το τελικό στάδιο του σχεδίου της ΕΕ για την Ελλάδα. 

Κρίσιμος παράγοντας για το περιεχόμενο της «τελικής λύσης» για την Ελλάδα θα είναι οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη. 
Η κρίση, όμως, στην Ευρωζώνη, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κλιμακώνεται, αποτελεί, βάσει εκτιμήσεων, και την τελευταία ίσως ευκαιρία για την Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί όχι το φθινόπωρο αλλά τώρα που διαμορφώνεται η πολιτική έναντι της χώρας μας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου