Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ιταλία: Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Εντείνεται ο προβληματισμός των ιταλικών κομμάτων για τηνδυνατότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με αναλυτές. Επισήμως, οι πολιτικοί αρχηγοί διαψεύδουν το σενάριο αυτό. Ο γραμματέας της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, Αντζελίνο...

Αλφάνο, τόνισε σε δηλώσεις του πριν από λίγο ότι «αυτό που προέχει είναι η οικονομία και η έγκριση του νέου εκλογικού νόμου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απαιτείται χρόνος. Κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές δεν αναμένει να γίνουν πριν από την άνοιξη του 2013.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, δήλωσε παράλληλα ότι «ο Μάριο Μόντι θα πρέπει να μείνει στην θέση του μέχρι τον Απρίλιο του 2013, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά». Η δημόσια τηλεόραση Rai, όμως, υπογραμμίζει ότι «στην πραγματικότητα, πολλά στελέχη των δυο παρατάξεων είναι πεπεισμένα ότι θα ήταν καλύτερα να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο και να μην ζήσει η χώρα δέκα συνεχείς μήνες προεκλογικής εκστρατείας μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».

Για να μπορέσει πάντως να συμφωνηθεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θα πρέπει να εγκριθεί σε χρόνο ρεκόρ νέος εκλογικός νόμος. Η κεντροαριστερά, ζητάει την υιοθέτηση ενός συστήματος που να προβλέπει δεύτερο γύρο. Η κεντροδεξιά, ιδίως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επιθυμεί ένα ημι-προεδρικό σύστημα. Σημείο αναφοράς ουσιαστικά είναι το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, αλλά ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο τελικός αναγκαίος συμβιβασμός. Συνεχίζονται, παράλληλα, οι διαμαρτυρίες οι οποίες συνδέονται με τις περικοπές τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση Μόντι μέχρι το 2014.

Σήμερα το πρωί ιταλοί δήμαρχοι διαδήλωσαν έξω από την γερουσία της Ρώμης, διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στις μειώσεις που βαραίνουν την τοπική αυτοδιοίκηση. «Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για οριζόντιες περικοπές που πλήττουν τις κοινωνικές παροχές και δεν απαλείφουν τις σπατάλες. Πολλοί δήμοι κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν αν δεν αυξήσουν θεαματικά τους φόρους», εξήγησε ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Στάμπα, στις δέκα πόλεις που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν συγκαταλέγονται η Νάπολη, το Παλέρμο της Σικελίας και οι πόλεις του βορρά Νοβάρα και Αλεσάντρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου