Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

«Τρομοκρατικά» δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία

Απίθανη θεωρεί την έγκριση τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα η Sueddeutsche Zeitung επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου. 

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle μετά το Spiegel και η γερμανική Sueddeutsche Zeitung υποστηρίζει σήμερα ότι οι σημαντικότεροι χρηματοδότες της Ελλάδας, και κυρίως η Γερμανία, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα, πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί.



Αυτό ισχύει και για το ΔΝΤ, όπως ισχυρίζεται η SZ , κάτι που έγραψε χθες και το Spiegel. Η εφημερίδα κάνει λόγο για μια τρύπα δισεκατομμυρίων στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που αποδίδεται στο γεγονός ότι πάγωσαν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Επιπλέον, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθούν και εξαιτίας του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να δοθεί χρονική παράταση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.


Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο επικαλείται εκτιμήσεις της τρόικας, μία παράταση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα ανέβαζε το κόστος της βοήθειας για την Ελλάδα σε ένα ποσό από 10 έως και 50 δισ. ευρώ επιπλέον. Έτσι, τα 130 δισ. που προβλέπει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν επαρκούν.


«Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών»

Στη SZ , φιλοξενείται άρθρο γνώμης, στο οποίο αναλύεται το σενάριο της στάσης πληρωμών τον Σεπτέμβριο, καθώς, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, «για να κλείσει η νέα τρύπα στο ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης, θα πρέπει είτε οι Έλληνες να κάνουν κι άλλη οικονομία είτε οι Ευρωπαίοι να δώσουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια» και ο ίδιος δεν διακρίνει πιθανότητες για κάποια από τις δύο επιλογές.

«Για μια τέτοιου είδους χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης δεν υπάρχει σενάριο, όπως δεν υπάρχει και σενάριο για την συνολική διαχείριση της κρίσης», υποστηρίζει και εξηγεί ότι «νομικά δεν υπάρχει καμία, πολιτικά σχεδόν καμία, βάση για εξοβελισμό των Ελλήνων από την Ευρωζώνη», ενώ «μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Αθήνα». Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει ο αρθρογράφος, η έξοδος θα συνοδευόταν, για την Αθήνα, από ανυπολόγιστους κινδύνους.

«Μάλλον η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εισέλθει σε αυτή την περιπέτεια. Ενδέχεται να είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτό οι διαχειριστές της κρίσης, υπό την 'Αγκελα Μέρκελ, δεν θα πρέπει όμως να μπερδέψουμε την αιτία με το αιτιατό. Την κύρια ευθύνη τη φέρουν οι Έλληνες. Είναι ιδιαίτερα ειρωνικό ότι την αδυναμία πληρωμών της χώρας μπορεί να κηρύξει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μέχρι πριν από κάποιο διάστημα μπλόκαρε την διάσωση της χώρας από την τρόικα», καταλήγει το άρθρο.

«Το αν θα μείνει στο ευρώ η Ελλάδα θα αποφασιστεί το Σεπτέμβρη»

Στη γερμανική έκδοση των «Financial Times» γίνεται λόγος για «τελευταία προθεσμία για την Ελλάδα» και «απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το φθινόπωρο».

Η εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην «πρωτοβουλία του για τη συγκέντρωση πόρων για φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα».

ε ό,τι αφορά τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αθήνα δέχεται πιέσεις από την ΕΕ, προκειμένου να φροντίσει η ίδια για την τήρηση των συμφωνιών και να μην προβάλει νέες απαιτήσεις.

Κομισιόν: «Απίθανη η χορήγηση της δόσης πριν το Σεπτέμβρη»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει πως η εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι "απίθανο" να υλοποιηθεί πριν από το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.

"Η απόφαση για την επόμενη αποδέσμευση θα ληφθεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη", είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε τακτική ενημέρωση τύπου. "Τους τελευταίους μήνες, έχουν προκύψει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω των διπλών βουλευτικών εκλογών την άνοιξη", είπε ο εκπρόσωπος.

"Η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι η απόφαση για την επόμενη αποδέσμευση θα ληφθεί στο άμεσο μέλλον, αν και είναι απίθανο να συμβεί πριν από το Σεπτέμβριο", πρόσθεσε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου