Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Σαν σήμερα...Άφιξη Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα


Μετά από 10 χρόνια αυτοεξορίας και ύστερα από πρόσκληση των Ελλήνων πολιτικών, επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι. Ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, στενός προσωπικός του φίλος, του διαθέτει το γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο. Το αεροπλάνο φτάνει από το Παρίσι και προσγειώνεται στις 2 πμ. Πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τον υποδέχεται. Ακολούθως μετά από συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα και πολιτικούς, ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας στις 4 μμ μπροστά στον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην χώρα σημαίνει και το τέλος της επταετούς χούντας και την αρχή της μεταπολιτευτικής περιόδου.


Από των πρωινών ωρών σήμερον η Ελλάς κυβερνάται από πολιτικήν κυβέρνησιν. Μετά από επτά έτη και τρεις μήνας διακυβερνήσεως της χώρας υπό στρατιωτικών κυβερνήσεων, η δημοκρατία αποκαθίσταται. 
 
 Ο κ. Καραμανλής αφίχθη την δευτέραν πρωινήν εκ Παρισίων, μετέβη εις το Προεδρικόν Μέγαρον, μετέσχε της συσκέψεως, κατετοπίσθη και ωρκίσθη την 4.20 πρωινήν ως πρωθυπουργός».


24 Ιουλίου 1974. Λίγες ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Σαν σήμερα, τριάντα χρόνια πριν, μέσα σε παλλαϊκό ενθουσιασμό, η χώρα αποκτούσε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος απεδέχθη τηλεφωνική πρόσκληση και μετέβη από το Παρίσι στην Αθήνα με το προσωπικό αεροσκάφος του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατευθύνθηκε στα παλαιά ανάκτορα, όπου στις 3.05 συναντήθηκε με το στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη. Η στρατιωτική ηγεσία είχε ανακοινώσει στους πολιτικούς τις εξελίξεις, σε σύσκεψη, όπου συμμετείχαν οι πρώην πρωθυπουργοί Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Στέφανος Στεφανόπουλος, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, Σπύρος Μαρκεζίνης και οι πρώην υπουργοί Γεώργιος Μαύρος, Πέτρος Γαρουφαλιάς, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ξενοφών Ζολώτας. Στις 4.15 ο Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.


Σύσσωμος ο Τύπος της εποχής πανηγυρίζει και μιλά για εθνική ενότητα και ανάταση. Στη «Βραδυνή» η γιορτή είναι τριπλή, της Δημοκρατίας, του Καραμανλή, της εφημερίδας που επανεκδίδεται, με τον Β. Χριστοδούλου να απεικονίζει στο σκίτσο του έναν Κρητικό με λύρα να τραγουδά «Ολόρθος πάλι μάθια μου, σας λέω μαντινάδα, ο ουρανός ξαστέρωσε και Ζήτω η Ελλάδα». Η «Εστία» στη σελίδα 4 έχει φωτογραφία και λεζάντα «Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ηνωμέναι», η «Ναυτεμπορική» περιγράφει τις ραγδαίες εξελίξεις, η «Ακρόπολις» έχει φωτογραφία του Καραμανλή και από κάτω τη δήλωσή του «Προσεύχεσθε δι' εμέ» στους αντιπροσώπους του ξένου Τύπου, η «Απογευματινή» κάνει λόγο για άνεμο δημοκρατίας και παραλήρημα χαράς, το «Βήμα» αναφέρεται στη βαθιά μεταβολή σε Ελλάδα και Κύπρο, τα «Νέα» εκτιμούν ότι τα γεγονότα θα αποτελέσουν απαρχή επανόδου σε συνταγματική τάξη, η «Μακεδονία» έχει τίτλο «Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις επιθέσεις εις Κύπρον» και από κάτω «πολιτική κυβέρνησις υπό τον Καραμανλήν».


Τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνων των ημερών θυμούνται ο τέως πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Αναστασόπουλος, ο Μιχάλης Λιάπης, νυν υπουργός και ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο τέως υπουργός Αναστάσης Πεπονής, το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Γρηγόρης Φαράκος.

Πηγή: http://4oktovriou.blogspot.com/2011/07/blog-post_8395.html#ixzz21WfKAosk

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου