Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Ποιες υποθέσεις ανοίγει πάλι η Εφορία προς έλεγχο

Η μαύρη τρύπα στα έσοδα διευρύνεται συνεχώς, γιατί -μεταξύ άλλων- ο μηχανισμός δε λειτουργεί όπως πρέπει και γιατί ουδείς φροντίζει να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τα κακώς κείμενα, με αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να κρύβονται πίσω από ένα βουνό ανέλεγκτων υποθέσεων και να μένουν στο απυρόβλητο για τις όποιες παραβάσεις τους, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να τις κυνηγήσει.


Ο εκάστοτε υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα, αναζητά λύσεις και καταφεύγει και στο κυνήγι αυτών των υποθέσεων. Ή, έστω, στην ανακοίνωση ότι θα αρχίσει τέτοιο κυνήγι. Στο τέλος, όμως, ο μηχανισμός δεν κινητοποιείται και η ζωή συνεχίζεται.

Έτσι και αυτή τη φορά, ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, προανήγγειλε ταχύτατους και συνοπτικούς ελέγχους, οι οποίοι θα στηριχθούν σε συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορούν σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που έχουν πει «Όχι» στην περαίωση, με αποτέλεσμα να έχουν ακόμα ανέλεγκτες χρήσεις.

Τα κριτήρια των ελέγχων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στο δείγμα θα περιλαμβάνονται περιπτώσεις ΑΦΜ, που βαρύνονται με ποινές, πρόστιμα και κάθε είδους παράβαση, καθώς και φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί να υπαχθούν σε ρυθμίσεις και κάθε είδους διευκολύνσεις, που παρέχει απλόχερα συχνά πυκνά το υπουργείο Οικονομικών.

Το ζητούμενο για τον κύριο Μαυραγάνη είναι πλέον να μπορέσει να κινητοποιήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό και να προχωρήσει σωστά τους ελέγχους, τιμωρώντας τους πραγματικά παραβάτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου