Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Οι Άγγλοι προετοιμάζονται για ελληνική χρεοκοπία

Η Τράπεζα της Αγγλίας προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο που να αφορά την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας χρεοκοπίας, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Mervyn King, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το εύρος της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ο κ. King δήλωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας και όχι πρόβλημα ρευστότητας.


«Αυτό που κάνουμε είναι να δηλώσουμε ότι υπάρχει τόση ανησυχία στην αγορά για την πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας, ώστε να συζητούμε και εμείς την κατάρτιση έκτακτου σχεδιασμού και τις επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης» δήλωσε ο διοικητής της ΒοΕ και συμπλήρωσε: «Με βεβαιότητα πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα βοηθούσε η μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς την έκθεση σε κρατικούς τίτλους», ώστε να μην υπάρξει ευρεία δυσπιστία στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.


«Δεν έχουμε ιδέα για το ποια ευρωπαϊκή τράπεζα είναι πραγματικά εκτεθειμένη σε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα και κατά συνέπεια απλώς σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες» δήλωσε


Ο κ. King αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά δήλωσε ότι στην έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ΒοΕ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφεται πως οι αγορές δίνουν πιθανότητα 80% σε κάποια μορφή χρεοκοπίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου