Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Παππού γύρνα σπίτι για να 'χουμε σύνταξη»



Τα άδεια δωμάτια στους οίκους ευγηρίας αγγίζουν το 30% καθώς τα παιδιά παίρνουν στο σπίτι τους γονείς τους για να ενισχύσουν με τη σύνταξή τους το οικογενειακό εισόδημα. Γιαγιάδες και παππούδες, που μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία θέση στις νέες οικογένειες, τώρα επιστρέφουν για να τις στηρίξουν οικονομικά. 
Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Γιώργος Μπουτσίνης, δηλώνει στην «Εspresso»: «Κάποτε οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεν μπορούσαν να καλύψουν το ποσοστό των ηλικιωμένων που ήθελαν να φιλοξενηθούν» και προσθέτει: «Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς πολλοί ηλικιωμένοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Αυτή είναι μια απόφαση που παίρνουν τα ίδια τα παιδιά καθώς θεωρούν ότι οι συντάξεις των γονιών τους θα βοηθήσουν ώστε να καλυφθούν σημαντικά έξοδα των σπιτιών τους. Τα ποσοστά των άδειων κλινών αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται η μονάδα και τις παροχές που παρέχει».

Η λύση αυτή όμως, όπως εξηγεί ο Γ. Μπουτσίνης στην εφημερίδα, δεν είναι πάντα η κατάλληλη αφού κάποιοι από τους ηλικιωμένους χρειάζονται ειδική φροντίδα, την οποία τα παιδιά τους δεν μπορούν να τους την παρέχουν μέσα στο δωμάτιο ενός σπιτιού. 

«Χρειάζεται πολλή σκέψη προτού αποφασίζουν κάποιοι να πάρουν τους γονείς στους στο σπίτι. Δεν είναι εύκολη η συγκατοίκηση αυτή καθώς αρκετοί ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας. Αν έχουμε να κάνουμε με ένα υγιές άτομο, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι ο ηλικιωμένος να καταφέρει να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Οι περισσότεροι έχουν μείνει σε μονάδες φροντίδας για αρκετό διάστημα και έχουν μάθει σε άλλον τρόπο ζωής».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου