Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δελτίο Τύπου ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννίνων με αφορμή την «Πρόταση του Προέδρου ΤΕΙ Ηπείρου για μεταφορά του ΤΕΙ Ιωαννίνων στην Άρτα»

Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρόνιας αιωρείται από τη πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια της εφαρμογής του περιβόητου Καλλικράτη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η φήμη για μετακίνηση του Παραρτήματος Ιωαννίνων στην πόλη της Άρτας. Από την πρώτη στιγμή, στο άκουσμα της συγκεκριμένης φήμης, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων αντισταθήκαμε και με συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάσαμε τις ενστάσεις μας. Αν και πιστεύαμε ότι στη συγκεκριμένη φήμη θα ήταν σύμμαχος και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την πρόταση την οποία έκανε για το συγκεκριμένο θέμα.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκίκας πρότεινε τη μετακίνηση όλων των Παραρτημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου στην πόλη της Άρτας, αγνοώντας έτσι αφενός τη γνώμη των σπουδαστών αφετέρου τις τοπικές κοινωνίες που ευρίσκονται τα Παραρτήματα.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννίνων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας με την πρόταση
του Προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα και θεωρούμε αδιανόητο να καλλιεργούνται τέτοιες φήμες περί μεταφοράς του Παραρτήματος Ιωαννίνων. Το ΤΕΙ Ιωαννίνων αποτελείται από μία σχολή τη ΣΕΥΠ, η οποία διαθέτει τρία τμήματα, τα οποία κάθε χρόνο έχουν τους περισσότερους εισακτέους αλλά και είναι τμήματα με μεγάλη ζήτηση.

Ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι σπουδαστών έχουμε χρέος να ενημερώσουμε, όλους
  τους άμεσα εμπλεκόμενους με το Παράρτημα Ιωαννίνων, για τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την υλοποίηση της ανωτέρω πρότασης. Συγκεκριμένα τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

ü Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το Τμήμα Νοσηλευτικής στην Άρτα από την στιγμή
  που μονό στη πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

ü Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το Τμήμα Λογοθεραπείας στην Άρτα, από την
στιγμή που δεν ξέρουμε εάν οι σπουδαστές θα βρουν εκεί τέτοια περιστατικά, τα οποία θα είναι σχετικά με την κλινική τους άσκηση, όπως αυτή απαιτείτε από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.

ü Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας στην Άρτα από την
  στιγμή που δεν ξέρουμε εάν οι υπάρχοντες βρεφονηπιακοί σταθμοί στην πόλη της Άρτας επαρκούν για την μάθηση του μεγάλου όγκου σπουδαστών του Τμήματος.

ü Επίσης στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει το Πανεπιστήμιο, με το οποίο το ΤΕΙ
  Ιωαννίνων έχει αναπτύξει άρρηκτη συνεργασία. Μόνιμοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο διδάσκουν αρκετά μαθήματα στους σπουδαστές του ΤΕΙ Ιωαννίνων καθώς ακόμα και οι σπουδαστές των τριών Τμήματος του ΤΕΙ Ιωαννίνων μπορούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου τη στιγμή που το ΤΕΙ δεν διαθέτει δικά του.

ü Τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στέγασης, εύλογο είναι το
  ερώτημα μας σχετικά με το που θα μείνουν 3000 σπουδαστές.

ü Πως είναι δυνατόν να μεταφερθεί το ΤΕΙ Ιωαννίνων όταν η ύπαρξη του, ειδικά εν
μέσω οικονομικής κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας σε όλους τους τομείς για την  τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων.

Γίνεται εύκολο αντιληπτό από όλα τα παραπάνω ότι ο οποιαδήποτε φιλολογική
συζήτηση για μετακίνηση του ΤΕΙ Ιωαννίνων είναι πλήρως αβάσιμη καθώς δεν πληρούνται σε καμία περίπτωση οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια μεταφοράς του
ΤΕΙ στην Άρτα. Αντί να συζητάμε και για νέα Τμήματα στο ΤΕΙ, απορούμε πως ξεστομίζουν κάποιοι τέτοιες κουβέντες. Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά που μας αξίζουν και σίγουρα δεν μας αξίζει να πάμε σε μια μικρή πόλη που δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των σπουδαστών.

Επιπροσθέτως, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννίνων έχουμε κάνει συγκεκριμένες
  προτάσεις για το μέλλον του ΤΕΙ Ιωαννίνων. Πάγια θέση μας αποτελεί η πλήρη αυτονομία του ΤΕΙ Ιωαννίνων και η μελλοντική του συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Νοσηλευτικής να ενταχτεί στην Ιατρική και να γίνει Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική, το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας να ενταχτεί στο Τμήμα Νηπιαγωγών και το Τμήμα Λογοθεραπείας και να γίνει Πανεπιστημιακή Λογοθεραπεία.

Όλα αυτά όμως για να γίνουν πραγματικότητα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι
  εμπλεκόμενοι φορείς και να σχεδιάσουν σωστά το μέλλον των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έτσι ώστε η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να γίνει όπως πραγματικά της αξίζει αφενός για εμάς που είμαστε τώρα σπουδαστές αφετέρου για τις γενιές που έρχονται στο μέλλον. Τυχόν μεταφορά του ΤΕΙ θα σημάνει την ταφόπλακα για την ανάπτυξη αυτής της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε όλους τους σπουδαστές αλλά και τους τοπικούς φορείς να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Οι διεκδικήσεις για εμάς δεν έχουν χρώμα ειδικά όταν πρόκειται για τον χώρο της Παιδείας.

Υ.Γ. Χρήσιμη συμβουλή για το Πρόεδρο του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γκίκα. Καλό θα ήταν την
επόμενη φορά που θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για το ΤΕΙ Ηπείρου, να ρωτήσει πρώτα τους σπουδαστές για το τι θέλουν και όχι να προχωρήσει σε αύτη χωρίς τη γνώμη αυτών.

Με εκτίμηση,

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ Ιωαννίνων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου