Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Οι άγνωστες παραιτήσεις του Γιάννη Ραγκούση

Το παρασκήνιο που οδήγησε τον υπουργό Υποδομών από τον πέμπτο όροφο της Βασιλίσσης Σοφίας, του υπουργείου Εσωτερικών, στον πρώτο όροφο της οδού Μεσογείων, αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» κάνοντας λόγο για δύο παραιτήσειςπου δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
 
Η αλλαγή του χαρτοφυλακίου του κ. Ραγκούση ήταν μία από τις εκπλήξεις του ανασχηματισμού, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. «Ο κ. Ραγκούσης αποδέχθηκε αμέσως την απόφαση του Πρωθυπουργού και θα την τιμήσει όπως τίμησε και κάθε άλλη απόφασή του» υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του υπουργού, διαψεύδοντας ταυτόχρονα όλες τις φήμες που κυκλοφόρησαν την επομένη του ανασχηματισμού ότι δήθεν δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα του Μεγάρου Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη και ότι αρνήθηκε πρόταση να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος - πρόταση που ουδέποτε υπήρξε. 

Οι περιφερειακές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και οι κρίσεις της «Υπατίας» και της Κερατέας ήταν κομβικά γεγονότα που «ψύχραναν» τις σχέσεις του κ. Ραγκούση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κόντρα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με το «Βήμα», κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι η πρώτη ένταση του πρώην υπουργού Εσωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου εκδηλώθηκε αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές και κατέληξε με την παραίτηση του κ. Ραγκούση από τον συντονιστικό του ρόλο, στον επικοινωνιακό σχεδιασμό που του είχε ανατεθεί.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει κατά 50% τον ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις και να απαλλάξει από την υποχρέωση «πόθεν έσχες» όσους αγοράζουν πρώτη κατοικία. «Γιατί αυτά τα μέτρα δεν τα ανακοινώσαμε προεκλογικά και τα κρατήσαμε για μετά τις εκλογές; Ηταν ανάγκη να ανακοινώσουμε προεκλογικά μόνο την περαίωση;» αναρωτήθηκε ο κ. Ραγκούσης κατηγορώντας στη συνεδρίαση τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι, αν συμμετείχε στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, τότε το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που τελικώς κέρδισε η ΝΔ με ελάχιστη διαφορά και οι πολιτικές εντυπώσεις από το εκλογικό αποτέλεσμα να ήταν πολύ καλύτερες για το κυβερνών κόμμα.

Η κόντρα των δύο υπουργών κρατήθηκε μυστική, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι παραιτείται από την ιδιότητα του συντονιστή επειδή δεν μπορεί να πληροφορείται εκ των υστέρων τις αποφάσεις για την οικονομική πολιτική που αποτελούν τον βασικό πυλώνα που απαιτεί επικοινωνιακή διαχείριση. Η παραίτηση του κ. Ραγκούση ουδέποτε ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά δεν πέρασε πολύ καιρός για να αντιληφθούν οι πάντες στην κυβέρνηση ότι το επικοινωνιακό επιτελείο διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη.

Η κόντρα της Υπατίας

Σοβαρότερη ήταν η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στον κ. Ραγκούση και στο Μέγαρο Μαξίμου στις 40 μέρες που διήρκεσε η εγκατάσταση των μεταναστών από την Κρήτη στο Μέγαρο Υπατία, με τον υπουργό να υποστηρίζει με θέρμη από την πρώτη στιγμή η περιπέτεια αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας δεν έδειχναν πρωτοφανή ανοχή στη μετακίνηση των μεταναστών. 

Στις γεμάτες ένταση κυβερνητικές συσκέψεις που ακολούθησαν τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Χρ. Παπουτσής , Ευ. Βενιζέλος και Χ. Καστανίδης, υποστήριζαν σταθερά ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί αμέσως αν ο κ. Ραγκούσης δεχόταν να υπαναχωρήσει και να προχωρήσει στην κατ΄ εξαίρεση νομιμοποίηση των καταληψιών. Ο κ. Ραγκούσης επέμεινε μέχρι τέλους ότι, αν υποχωρούσε, τότε η χώρα θα γέμιζε από «Υπατίες».

Η ένταση κορυφώθηκε με μια δήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου, με την οποία καθιστούσε υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Εσωτερικών αν υπήρχε κάποιο θύμα. Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τον τότε υπουργό Αμυνας να ανακαλέσει γιατί τον στοχοποιούσε προσωπικά. Ο κ. Βενιζέλος έδειξε προθυμία να το πράξει, αλλά στη συνέχεια τον πληροφόρησε ότι ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί δήλωση ανασκευής!

Την ίδια ημέρα επικοινώνησε η κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη με τον κ. Ραγκούση και τον ενημέρωσε ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί οι μετανάστες της Υπατίας να νομιμοποιηθούν. «Σέβομαι την επιθυμία του Πρωθυπουργού και αναγνωρίζω ότι η δική του απόφαση κυριαρχεί.Αλλά το πιο έντιμο για μένα είναι να παραιτηθώ» απάντησε ο κ. Ραγκούσης προαναγγέλλοντας μια παραίτηση που δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Παπανδρέου δεν επέμεινε στην απόφασή του, προφανώς γιατί δεν ήθελε εκείνη την περίοδο μια παραίτηση κορυφαίου υπουργού του.

Η μετακίνηση έγινε μέσω e-mail

Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στη συνέχεια να ζητήσει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του από τη Βουλή ελήφθη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Το βράδυ της 14ης Ιουνίου σε ειδική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις προθέσεις του και τους κκ. Δ. Ρέππα , Χ. Καστανίδη, Ν. Αθανασάκη και Μ. Καρχιμάκη. Στη σύσκεψη αυτή ήταν παρών και ο κ. Ραγκούσης. Ηταν παρών και την επομένη ημέρα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή για να συνταχθεί το «διάγγελμα» του κ. Παπανδρέου με το οποίο απέρριπτε την πρόταση Σαμαρά για πολυκομματική κυβέρνηση.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι από εκείνο το βράδυ διακόπηκε η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον υπουργό του. Στις 4.30 τα ξημερώματα της 24ης Ιουνίου, δηλαδή πέντε ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο κ. Ραγκούσης έλαβε ένα e-mail από τον Πρωθυπουργό (χωρίς να προηγηθεί κανένα τηλεφώνημα) με το οποίο τον ενημέρωνε ότι αποφάσισε να τον μετακινήσει στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. 


Πηγή: To Bήμα-newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου