Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Το τσουνάμι των φόρων θα πνίξει τη χώρα» λέει η αγορά



Έντονη είναι η αντίδραση του ΕΒΕΑ στην φοροκαταιγίδα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο Κ.Μίχαλος δήλωσε ότι «το τσουνάμι των νέων φόρων που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πνίξει τη χώρα μας». Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, λέγοντας ότι με τη ρητορική του ικανότητα επιχείρησε να δημιουργήσει μαγική εικόνα, καθώς και ότι ήρθε με πιο εχθρικές διαθέσεις από τον προκάτοχό του. «Θα βουλιάξει η αγορά», επισημαίνει η ΕΣΕΕ.


Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σημείωσε ότι ο βερμπαλισμός δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί αναπαλαίωση της προηγούμενης «και σε καμία περίπτωση, όπως διαφάνηκε, δεν έχει σκοπό να αλλάξει το εκρηκτικό μίγμα πολιτικής που εφαρμόζει εδώ και 20 μήνες».

Ο Κ.Μίχαλος δήλωσε ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών, με τη ρητορική του ικανότητα, επιχείρησε, χθες [Πέμπτη], να δημιουργήσει μια μαγική εικόνα για τα δυσβάστακτα μέτρα που επέβαλε και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την αγορά σε βαθύτερη ύφεση και την κοινωνία στην απόλυτη φτώχεια, αλλά με ρητορισμούς και μεγαλοστομίες τα προβλήματα δεν λύνονται».

Το ΕΒΕΑ εκτιμά ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών ήρθε με ακόμη πιο εχθρικές διαθέσεις για τους μικρομεσαίους, από τον προκάτοχο του, όπως σημείωσε ο κ. Μίχαλος, επιβάλλοντας στις παραπαίουσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφαλικό φόρο 300 ευρώ ετησίως, πέραν της βαρύτατης φορολογίας που ήδη καταβάλλουν, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνει κατακόρυφα τα λειτουργικά τους κόστη με την αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα.

Ο κ. Μίχαλος θεωρεί ατύχημα για την χώρα μας το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί ότι χωρίς ανάπτυξη το δημόσιο χρέος συνεχώς θα αυξάνεται και η χώρα θα απομονώνεται από το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι στο οποίο σταδιακά πρέπει να ενσωματωθεί και σημειώνει ότι η λιτότητα και η υπερφορολόγηση αποτελούν κακές συνταγές για την έξοδο από την κρίση και αυτό το ομολογούν πλέον όλοι.

«Ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για δημοσιονομική εξυγίανση, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αφού το μόνο αποτέλεσμα που θα επιφέρει το τσουνάμι των νέων φορολογικών βαρών, στην περίοδο αυτή της παρατεταμένης και οξείας ύφεσης, είναι τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια η δραματική αύξηση απώλειας φορολογικών εσόδων και βέβαια η έκρηξη της ανεργίας» τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Το ΕΒΕΑ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και γενικότερα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αποτρέψουν, έστω και την τελευταία στιγμή, την οριστική καταστροφή. Σε διαφορετική περίπτωση, προτείνει να γίνει μια νέα αρχή και η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος.

Δυσοίωνες προβλέψεις και από την ΕΣΕΕ

Θέμα χρόνου είναι να βουλιάξει η αγορά «υπό το βάρος της νέας αλόγιστης φοροεπιδρομής» εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η ΕΣΕΕ προειδοποιεί το οικονομικό επιτελείο για την αδυναμία καταβολής των νέων φόρων, δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχει ήδη περιέλθει η αγορά και επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται το μεσοπρόθεσμο είναι αμφισβητούμενες ενώ θεωρεί συνολικά το πρόγραμμα αναξιόπιστο εν τη γενέσει του.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέφερε ότι: «καμία ερμηνεία και κριτική δεν μπορεί να υποστηρίξει τη 'φορο-λογική' του μεσοπρόθεσμου, το οποίο δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις στην επιδείνωση της τραγικής οικονομικής κατάστασης, δεν συνδέει τις προβλέψεις του με τις συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία και δεν αφήνει κανένα περιθώριο
αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής για το μέλλον.

» Η μόνη αποδεκτή εξήγηση είναι ότι η χώρα μας εκβιάζεται προκλητικά, από τους «εταίρους» μας, χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης και καμιά απολύτως δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων. Δυστυχώς, στους ανθρώπους της αγοράς είναι ήδη γνωστό και εμφανές ότι η εφαρμογή και η αποδοτικότητα των νέων μέτρων οδηγούν τη χώρα μας με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αποτυχία».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου