Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ο Τσίπρας… ανησύχησε το State Department


Alexis-Tsipras-Brookings
Περνώντας την είσοδο του State Department,  o Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι είχε μια καλή ευκαιρία να ορίσει την ατζέντα της συζήτησης για την Ελλάδα, το Μνημόνιο και τις πολιτικές εξελίξεις του μέλλοντος, σε μια βάση διαφορετική από εκείνη την οποία θα ανέμεναν οι ΗΠΑ. Και αυτό φρόντισε να κάνει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το Μνημόνιο και τις οδυνηρές για την ελληνική κοινωνία συνέπειές του, έσπευσε ωστόσο να δώσει μια παράμετρο η οποία ανησύχησε τους αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
“Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει έναν πόλο σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην πολιυτάραχη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Το… υπονοούμενο ξεκάθαρο: Αν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή και οδηγηθούμε σε αποσταθεροποίηση, όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν… αρνητικά.
“Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο. Εξήγησα ότι το πρόγραμμα λιτότητας που επί τρία χρόνια εφαρμόζεται στην πατρίδα μας είναι αδιέξοδο, που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία συνολικά.
Στόχος μας είναι μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Εξήγησα ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου,  η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με κανένα το δικαίωμα στην ΑΟΖ. Και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα πρέπει να στηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου