Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Κομισιόν: Αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ


komision
Την πεποίθηση πως «τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2009 είναι αξιόπιστα» εξέφρασε σήμερα η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Αλγκίρντας Σεμέτα, αρμόδιου για ζητήματα φορολογίας, στον απόηχο των ποινικών διώξεων που ασκήθηκαν κατά του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, και δύο ακόμα στελεχών της υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου.

«Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2009, είναι αξιόπιστα και συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που ακολουθούν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Τρέινορ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η εν λόγω αντιδικία μεταξύ της κ. Γεωργαντά και της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας βρισκόταν στο Μνημόνιο ήδη από το Μάιο του 2010, με βάση την προηγούμενη εκτίμηση που ανέβαζε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6%, πριν προστεθούν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ.
Υπενθυμίζεται πως και παλαιότερα η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat έχει αποσαφηνίσει πως θεωρεί ακριβή τα στοιχεία που παρέχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, με την κ. Τρέινορ να σημειώνει πως η ανάπτυξη της εν λόγω εμπιστοσύνης συνιστά «αποτέλεσμα σημαντικής προόδου, που έχει σημειώσει η Ελλάδα, σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών της στοιχείων, αλλά και αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τη Eurostat».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου