Σε έκθεση της η Fitch αναφέρει ότι ο πιο βασικός οδηγός για τις αξιολογήσεις, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες είναι η επίλυση της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης.
Ωστόσο όπως αναφέρει η έκθεση οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δεύτερο δημοσιονομικό σοκ αν δεν υπάρξουν περεταίρω μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον οίκο, χωρίς μεταρρυθμίσεις οι αναπτυγμένες χώρες κατά μέσο όρο θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να υποχωρούν κατά 0,6% του ΑΕΠ έως το 2020 και κατά 4,9% έως το 2050.
Έτσι σε πολλές από αυτές τις χώρες ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα καταγράψει σημαντική άνοδο, καθώς η Fitch προβλέπει πως στην Ε.Ε. των 27 ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 6,9% έως το 2020 και 119,4% έως το 2050.
Θα προκληθεί μείωση του ρυθμού ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, από την γήρανση του πληθυσμού, επιδεινώνοντας τις δημοσιονομικές προκλήσεις αν δεν υπάρξει ρύθμιση για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της συμμετοχής.
Ο οίκος επισημαίνει ότι τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε αυτό το ζήτημα την επόμενη δεκαετίας θα αντιμετωπίσουν η Ιαπωνία, η Ιρλανδία και η Κύπρος ενώ σε πιο μακροπρόθεσμη βάση το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου