Στο περιθώριο της οικονομικής κρίσης, που εξασθένησε υπερβολικά τη θέση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να δρομολογήσει βήματα ανάκαμψης, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά συνολικά στη γεωστρατηγική παρουσία της χώρας στον σύγχρονο κόσμο.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού, στο τραπέζι πέφτει αναπόφευκτα το θέμα της ΑΟΖ, με τη χάραξη των συντεταγμένων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που αποτελεί προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη νέα σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, η οποία προσδιορίζεται να πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Υστερόγραφων” μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα πάρει πάνω του το συγκεκριμένο θέμα, παραμερίζοντας καθυστερήσεις και… δισταγμούς, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί άλλωστε επισημαίνουν ότι η χάραξη της ΑΟΖ θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα για τη σύγχρονη Ελλάδα και την παρεμβατική δυνατότητά της στη διεθνή σκακιέρα, γι’ αυτό και παραδέχονται ότι η συγκυρία απαιτεί σθένος και αποφασιστικότητα.
Το θέμα της ΑΟΖ αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι του μωσαϊκού της εξωστρέφειας που ξεδιπλώνει ο Αντώνης Σαμαράς μετά την εξασφάλιση παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και την αποφυγή της χρεοκοπίας. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών σε μια κρίσιμη και σύνθετη περίοδο για την ελληνική διπλωματία, γνωρίζει λοιπόν καλά πως πρέπει να κινηθεί στη διεθνή σκακιέρα.
Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές και πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν σε τρία “χτυπήματα” του Αντώνη Σαμαρά:
- Όσα είπε στη συνέντευξή Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ προς την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ένα νέο αφήγημα για την εξωτερική πολιτική της χώρας, με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί.
- Την αυτοπρόσωπη, αιφνιδιαστική παρουσία του στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό, επιβεβαιώνοντας ότι δεν αφήνει τη συγκεκριμένη “ανοιχτή πληγή” για τη χώρα, αλλά έχει προσωπική επιστασία.
- Τον σχεδιασμό για το rebranding της Ελλάδας, με αιχμή το υπουργείο Τουρισμού και τις δράσεις διαφήμισης και προώθησης της χώρας στο εξωτερικό που δρομολογεί η Όλγα Κεφαλογιάννη, όπως φάνηκε με την πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για εκείνους που τον γνωρίζουν καλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προστατεύσει με προσωπικό αγώνα το legacy της διάσωσης της χώρας, στην οποία επίσης ο ίδιος είχε κεντρικό ρόλο, παρεμβαίνοντας και επιταχύνοντας τις εξελίξεις, όπου διαπιστώνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και… δισταγμοί.
Το δικό του προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο άλλωστε, λειτούργησε ως ασπίδα απέναντι στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκείνον θεωρούν οι διεθνείς εταίροι και δανειστές της χώρας ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου