Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τι σημαίνει επίταξη…

Την υποχρέωση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους είναι οι εργαζόμενοι αφού επιστρατευτούν πολιτικά από την κυβέρνηση, έτσι τουλάχιστον προβλέπει το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης». 

Ως έκτακτη ανάγκη χαρακτηρίζεται κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. 

Ειδικότερα, το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης, δηλαδή απεργία. 

Σ’ όλους όσους καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης», γνωστά και ως «φύλλα πορείας», την ευθύνη της παρακολούθησης της διαδικασίας έχουν οι κατά τόπους νομαρχίες. 

Σε περίπτωση άρνησης αποδοχής του «φύλλου πορείας» επισύρονται ποινικές ευθύνες, αλλά και διοικητικές ποινές, σε τέτοια περίπτωση κινείται άμεσα η αυτόφωρη διαδικασία και με εισαγγελική παρέμβαση αυτός που αρνείται το φύλλο πορείας συλλαμβάνεται και δικάζεται στο αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του «φύλλου πορείας», αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του σε συνεργασία με την αστυνομία. 

Πότε παρατηρήθηκε ξανά το φαινόμενο της επίταξης: 

1979 Επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι, όταν ως αποτέλεσμα της απεργίας τους είχαν «παραλύσει» οι τράπεζες. 

1983 Επιστράτευση των οδηγών – ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης καθώς και πολιτική επιστράτευση των οδηγών – απεργών. (Το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι, δικαίωσε την διοίκηση συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία). 

1986 Επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. 

1994 Επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ. 

2002 Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών. 2006 Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών 

2013 Πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου