Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σόιμπλε: Δεν έχει ληφθεί απόφαση στήριξης της Κύπρου

«Προσγειώνει» τις προσδοκίες για χορήγηση στο άμεσο μέλλον χρηματοδοτικής βοήθειας στην Κύπρο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση στήριξης της Λευκωσίας, αλλά, αντιθέτως, πως «είμαστε ακόμη πολύ μακριά» από μία τέτοια εξέλιξη.


Μάλιστα ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποβαθμίζει την σοβαρότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης, σημειώνοντας, - σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung - ότι δεν είναι ακόμη καν σαφές «εάν μέσω του προβλήματος της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο συνολικά η Ευρωζώνη», καθώς, όπως λέει, «κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων από τους μηχανισμούς διάσωσης». 

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, δηλώνει πως «είναι αλήθεια ότι - σε σχέση με την ισχύ της οικονομίας της χώρας - είναι προφανώς δυσανάλογα μεγάλος», αλλά δεν υιοθετεί απαραίτητα τις εικασίες περί «ξεπλύματος» παράνομου χρήματος. 

Επισημαίνει, πάντως, ότι «είναι γεγονός ότι εντυπωσιακά πολύ χρήμα Ρώσων πολιτών, επιστρέφει, μέσω κυπριακών λογαριασμών, στην Ρωσία», αλλά εξηγεί ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει «σοβαρή πολιτική στη βάση υποθέσεων».

Ο κ. Σόιμπλε αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πακέτο λιτότητας με το βλέμμα στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ούτε πρόγραμμα... χαλάρωσης. «Δεν πηγαίνουμε ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο. Ενεργούμε με μέτρο», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος ωστόσο στο αίτημα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής από την Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος προς την άποψη πολλών Αγγλοσαξόνων οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί βιώσιμη ανάπτυξη μέσω πολιτικής δημιουργίας χρέους. 

«Αυτό μπορεί να συμβεί κατ' εξαίρεση σε μια περίπτωση οικονομικής κρίσης, αλλά, όταν πρόκειται για κρίση χρέους, όπου πρέπει κυρίως να ανακτηθεί η αξιοπιστία, αυτή η πολιτική δεν έχει νόημα», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: 

«Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα αποθάρρυνε από την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, το ΔΝΤ, η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική πολιτική είναι ισορροπημένη και ότι η Γερμανία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου