Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Όταν οι τρομοκράτες έκαιγαν συθέμελα το ΜΙΝΙΟΝ

Δεν είναι η πρώτη φορά που μεγάλο εμπορικό κέντρο - πολυκατάστημα πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Η χθεσινή έκρηξη στο MALL δεν ήταν η πρώτη. Μακάρι να ήταν η τελευταία. Ήταν 19 Δεκεμβρίου του 1980 όταν η Ελλάδα ερχόταν για πρώτη φορά αντιμέτωπη με εμπρησμούς κεντρικών πολυκαταστημάτων ως αποτέλεσμα τρομοκρατικών ενεργειών. Το πρωί της ίδιας ημέρας η Αθήνα ξυπνούσε χωρίς το πολυκατάστημα - σύμβολο της εποχής το ΜΙΝΙΟΝ και τον Κατράντζο.

Το πολιτικό πλαίσιο της εποχής είχε ως εξής:

Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Ράλλης και στην αντιπολίτευση ο Ανδρέας Παπανδρέου στο απόγειο της δύναμής του.

Στις 03.07 τα ξημερώματα, αυτόπτες μάρτυρες ακούν εκρήξεις στο εσωτερικό του ΜΙΝΙΟΝ και φλόγες να ξεπηδούν από τα παράθυρά του.

Ταυτόχρονη εμπρηστική επίθεση έγινε και στην οδό Σταδίου στον Κατράντζο. Στο ΜΙΝΙΟΝ έμεινε μόνο ο σκελετός. Ο Κατράντζος, κατέρρευσε.

Οι τρομοκράτες της εποχής ήθελαν να μην μείνει τίποτα όρθιο. Χρησιμοποίησαν μια εμπρηστική ουσία που χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της φωτιάς σε πετρελαιοπηγές.

Την ευθύνη τότε είχε αναλάβει μια νεοεμφανιζόμενη οργάνωση, η "Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 1980".

Φυσικά υπήρξε η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι κορυφαίες τρομοκρατικές οργανώσεις της εποχής, "ΕΛΑ" και "17Ν" αποκήρυξαν την ενέργεια.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου