Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ζητούν Ιρλανδία-Πορτογαλία


noynekk
Αίτημα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των δανείων που έλαβαν από την Ευρωζώνη, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσής τους, υπέβαλαν στο χθεσινό Eurogroup η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, ανέφερε πως παρουσίασε μαζί με τον ομόλογό του, το αίτημα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Ο κ. Νούναν είπε ότι μία τέτοια επιμήκυνση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην Ιρλανδία, προσθέτοντας πως «μιλάμε για εξοικονόμηση ποσού κάποιων δισ. ευρώ».
Η πρόταση, τουλάχιστον για το Δουβλίνο, «δεν συνάντησε καμία αντίρρηση» σύμφωνα με τον Ιρλανδό υπουργό Όικονομικών.
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής στοχεύει, εκτός από την ελάφρυνση του βάρους για τις δύο χώρες, και στην ομαλοποίηση της επιστροφής τους στις αγορές.
Με το πρόγραμμα διάσωσής της, η Ιρλανδία έλαβε την υπόσχεση βοήθειας ύψους 17,7 δισ. ευρώ από το EFSF.  Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορήγησε στη χώρα επιπλέον 22,5 δισ. ευρώ, με  τον κ. Νούναν να δηλώνει ότι θα υποβάλει ξεχωριστό αίτημα για επιμήκυνση των δανείων αυτών στο σημερινό συμβούλιο Ecofin.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου