Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΑΡΘΡΩΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ - ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ


Είσαι νέος/νέα μεταξύ 15-35 ετών; Σε ενδιαφέρει….
 Η επερχόμενη Τριάδα Προεδριών -Ιρλανδία, Λιθουανία και Ελλάδα- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας αποφάσισαν θεματική προτεραιότητα για τους 18 μήνες (Ιανουάριος 2013 - Ιούνιος 2014) να αποτελέσει η Κοινωνική Ένταξη των νέων. Μέσω αυτής της προτεραιότητας θα δοθεί έμφαση στην έννοια της κοινωνικής ένταξης, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους νέους και εκείνους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

Η Τριάδα Προεδριών θα εξασφαλίσει υποστήριξη για τη θεματική προτεραιότητα της Κοινωνικής Ένταξης μέσω των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων της κάθε Προεδρίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του 18μηνου κύκλου. Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία θα επικεντρωθεί στη συμβολή των κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους (youth work) στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξη όλων των νέων.
Η Κοινωνική Ένταξη είναι «μια διαδικασία η οποία διασφαλίζει ότι εκείνοι που κινδυνεύουν από τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποκτούν πρόσβαση στις απαραίτητες ευκαιρίες και πηγές για να συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και για να απολαμβάνουν ένα βιοτικό επίπεδο το οποίο θεωρείται αξιοπρεπές στην κοινωνία στην οποία διαβιούν. Διασφαλίζει ότι θα έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους και πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα». Με αυτή την προοπτική, οι νέοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική ένταξη, επειδή αποτελούν μία από τις ομάδες που κινδυνεύουν από αποκλεισμό, ενώ παράλληλα διαμορφώνουν την κοινωνία του σήμερα και του αύριο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι πολιτικές κοινωνικής ένταξης να στοχεύουν, επίσης, στη διασφάλιση ότι όλοι οι νέοι είναι ενταγμένοι στην κοινωνία.
Η πρώτη φάση επικεντρώνεται στις προκλήσεις για την κοινωνική ένταξη των νέων και εξετάζει πώς οι ποιοτικές κοινωνικο-μορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους (quality youth work) μπορούν να ενισχύσουν την κοινωνική ένταξη όλων των νέων, θεωρώντας ότι συμβάλλουν στην υλοποίηση των δυνατοτήτων των νέων και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Οι κοινωνικο-μορφωτικές δραστηριότητες (youth work) είναι «ένας ευρύς όρος που καλύπτει μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, κοινωνικού, πολιτισμικού, εκπαιδευτικού ή πολιτικού χαρακτήρα, τόσο από τους νέους, όσο με και για τους νέους». Οι κοινωνικο-μορφωτικές δραστηριότητες (youth work) παρέχουν στους νέους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρίες και να αναπτύξουν ικανότητες, ενώ παράλληλα αυξάνουν το κοινωνικό, κοινοτικό και ατομικό κεφάλαιο. Η διασφάλιση της ποιότητας στην παροχή κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους (youth work) επιτρέπει να έχουν όλοι οι νέοι πρόσβαση σε αυτές και βελτιστοποιεί το ρόλο που μπορεί να παίξουν στη ζωή τους.
Για τους λόγους αυτούς, προσκαλούμε όλους τους νέους να συμμετάσχουν στη διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12/02/2013, παρουσιάζοντας τις απόψεις και πεποιθήσεις τους.

Αφιέρωσε λιγότερο από 5 λεπτά από τον χρόνο σου και συμπλήρωσε το ακόλουθο ερωτηματολόγιο  ΕΔΩ (στα ελληνικά)  ή  ΕΔΩ (στα αγγλικά)  

Αφιέρωσε  λιγότερο από 1 λεπτό και διέδωσέ το (forwarding στις επαφές σας, facebook, blogger κτλ) 


Η γνώμη σου μετράει καθοριστικά για το μέλλον όλων μας.

Γεώργιος  Γιαζλάς
Μέλος της Εθνικής Ομάδας για την Προώθηση του Διαρθρωμένου Διαλόγου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου