Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Τι ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ


Christine-Lagarde
Το στίγμα για το πού θα επικεντρωθούν οι επόμενοι έλεγχοι της Τρόικας έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στην καθιερωμένη συνέντευξή της για τη νέα χρονιά.
Ένα 24ωρο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης επισκόπησης του προγράμματος, η Κριστίν Λαγκάρντ οριοθετούσε σε τέσσερις άξονες το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να “φουλάρει μηχανές” η ελληνική κυβέρνηση:

  • συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε εντυπωσιακή, ζήτησε όμως να μην υπάρξει καμία χαλάρωση.
  • Μεγαλύτερη προσπάθεια στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου -όπως είπε- να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, που έχουν πληγεί με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Λίγο νωρίτερα, στην ανακοίνωση για την έγκριση της εκταμίευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά την συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, των μέτρων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση των τιμών και το δραστικό περιορισμό των εμποδίων του ανταγωνισμού. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σε ανακοίνωση του ΔΝΤ, γίνεται αναφορά σε διορθωτικά μέτρα αποκατάστασης των δαπανών για στήριξη των πιο ευάλωτων στα προ κρίσης επίπεδα, μόλις ολοκληρωθεί η προσαρμογή.
  • Επιτέλους αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, τομέας όπου υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από την τρόικα για  τα πενιχρά αποτελέσματα. Η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε τη ριζική αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση των εισπράξεων φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
  • Μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ναι μεν ο στόχος αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, ωστόσο ζητείται ρητώς, αυτή τη φορά να τηρηθούν οι στόχοι.
Η επικεφαλής του Ταμείου, απέφυγε να αποδώσει ευθύνες για το εάν και πού υπήρξαν λάθη στο πρόγραμμα ή στην εκτέλεσή του, δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να κοιτάξει πίσω, ούτε να κουνήσει το δάχτυλο σε κανέναν, τόνισε όμως ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές αλλαγές, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα.
Το Ταμείο δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην συνέχιση των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ζητεί να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Προτείνει, μάλιστα, την πρόσθετη χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τη στήριξη της ρευστότητας και της χορήγησης νέων δανείων.
Το ΔΝΤ, αφήνει εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για τη μείωση του χρέους, κάνοντας αναφορά στη δέσμευση των Ευρωπαίων να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα για όσο χρειαστεί, εφόσον, βέβαια, εφαρμόζει τις κατάλληλες ρυθμιστικές πολιτικές σε συνεργασία με τους εταίρους.
Σήμερα το απόγευμα εξάλλου, ο Πολ Τόμσεν θα παραχωρήσει συνέντευξη μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία θα παρουσιάσει τη στρατηγική του Ταμείου για τη συμμετοχή του στα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και μετά το 2015.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου