Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Spiegel: Εφιάλτης για τη Μέρκελ η χθεσινή ήττα της


Angela-Merkel-phone
Πολύ άσχημα θεωρεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, ότι έγιναν τα πράγματα για τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU και την Καγκελάριο Angela Merkel. Το ξεκάθαρο μήνυμα από τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία ήταν ότι η προεκλογική αναμέτρηση θα γίνει πολύ πιο σκληρή απ’ ό,τι την φανταζόταν ως χτες.

Η Angela Merkel έχασε τον έλεγχο σε ένα ακόμα ομοσπονδιακό κρατίδιο, έστω και για λίγες μόνο ψήφους. Η χθεσινή βραδιά ήταν ένας εφιάλτης. Το μόνο που σκέφτονταν ήταν η παρέλαση του νικητή. Αλλά στο τέλος ηττήθηκαν παρά την δημοτικότητα της Καγκελαρίου και παρά τα παιδαριώδη λάθη του αντιπάλου της, Peer Steinbrück. Η τακτική της δωρεάς ψήφων στο FDP για να εξασφαλισθεί η παρουσία του στο τοπικό κοινοβούλιο, η παραμονή του CDU στην τοπική εξουσία, αλλά και να ενισχυθεί ο Αντικαγκελάριος Philipp Rösler γύρισε μπούμερανγκ.
Ο Peer Steinbrück είχε τύχη. Το κόμμα του δεν κέρδισε εξαιτίας του αλλά παρά την ζημιά που ο ίδιος του προκάλεσε, γλιτώνει όμως έστω κι έτσι την άμεση αποπομπή.
Το θέμα όμως που βγήκε από τις χθεσινές εκλογές αφορά για το Spiegel πιο πολύ στην κυβερνητική παράταξη. Το CDU στηρίζεται για την επανεκλογή του αποκλειστικά στην δημοτικότητα της Καγκελαρίου. Κι ο επικεφαλής του όμως στην Κάτω Σαξονία, David McAllister, ήταν δημοφιλής αλλά έχασε. Η υποστήριξη προς τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν αυξάνεται, απλά μασκαρεύεται δωρίζοντας ψήφους πότε στον ένα και πότε στον άλλο. Αντίθετα, σιγά αλλά σταθερά θρυμματίζεται. Η συμμαχία  CDU – FDP είναι εξαιρετικά αδύναμη πλέον. Ο καθένας μάχεται για την επιβίωσή του. Η εκλογική αναμέτρηση γίνεται κτηνώδης…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου