Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η λίστα των επενδυτών που θησαύρισαν τζογάροντας την Ελλάδα

Διαβάστε το άρθρο των Financial Times που αναφέρει τα ονόματα των ''κερδοσκόπων'' που έβγαλαν τεράστια χρηματικά ποσά από την επιβίωση της Ελλάδας. Ο τίτλος του άρθρου είναι: Dromeus: Κι άλλο fund που λάτρεψε την Ελλάδα! Άλλο ένα μεγάλο hedge fund προστίθεται στον κατάλογο των μεγάλων κερδισμένων από την επιβίωση της Ελλάδας. Η εφόρμηση στα καταποντισμένα ελληνικά ενεργητικά εξασφάλισε κέρδος 40% και πλέον για το Dromeus Capital στους πρώτους μήνες λειτουργίας του hedge fund.


Το hedge fund, που ιδρύθηκε πέρσι ακριβώς για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιαζόταν, άρχισε να αγοράζει καταποντισμένα εταιρικά ομόλογα και μετοχές με πολύ μεγάλες εκπτώσεις, τον Οκτώβριο.

Οι ιδρυτές του πίστευαν ότι η αποτίμηση των ελληνικών αγορών εκείνη την περίοδο, καθρέφτιζε σε υπερβολικό βαθμό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε έντονα ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανατίμηση στο σταθερό εισόδημα και επίλεκτα μετοχικά ενεργητικά στην Ελλάδα», αναφέρει η εταιρία σε έκθεση που απέστειλε στους πελάτες της, αντίγραφο των οποίων εξασφάλισαν οι Financial Times.

Η Dromeus δεν είναι το μόνο ιδιωτικό κεφάλαιο που ευνοήθηκε από την «αποκατάσταση» της Ελλάδα: Ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds απόλαυσαν σημαντικές αποδόσεις χάρη στην ελληνική επιμονή τους κατά το δ΄ τρίμηνο.

Το Third Point του Dan Loeb, διπλασίασε τα λεφτά του με στοίχημα 500 εκατ. δολ. σε ελληνικά ομόλογα.

Κι άλλα μεγάλα hedge funds κερδοφόρησαν, μεταξύ των οποίων Perry Capital, York Capital, Falcon Edge Capital και GSO Capital Partners της Blackstone.

Η Dromeus είναι όμως μοναδική όσον αφορά το γεγονός ότι επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ελληνικές ευκαιρίες. Αν και πολλά μεγάλα funds έβαλαν κερδοσκοπικά στοιχήματα πάνω στο κρατικό χρέος, είναι λίγα εκείνα που έχουν επιπέσει και στις αγορές εταιρικών ομολόγων της Ελλάδας.

Τα ομόλογα και οι μετοχές της Ελλάδας κινήθηκαν ανοδικά για 4 στις 5 συνεδριάσεις κατά τον Δεκέμβριο, σημειώνει η Dromeus στην επιστολή. Συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν το καλύτερο στην Ευρώπη πέρσι, σημειώνει.

Η Dromeus σημειώνει επίσης ότι η σημαντική ανατίμηση στα εταιρικά ομόλογα, όπως η έκδοση του ΟΤΕ, καθοδηγούν δυναμικά την καλή εμφάνιση.

«Το χρεόγραφο του ΟΤΕ είναι ένα προφανές παράδειγμα προσαρμογής του risk premium," αναφέρει."Ενας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων σταδιακά βρίσκει ταχύτερους ή ευκολότερους δρόμους προς την πίστωση».

Βεβαίως, οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν και τα μειονεκτήματά τους. Η Dromeus προειδοποιεί στην επιστολή για την συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην χώρα και τα πολλαπλά εμπόδια προς την πλήρη ανάκαμψη. Το ταμείο αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό στις επενδύσεις που κάνει.

Για παράδειγμα, η Dromeus αναφέρει ότι περίμενε να γίνει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αρκετά νωρίς, ίσως στο β΄ τρίμηνο, μετά τα δημοσιεύματα ότι οι 4 μεγάλες τράπεζες της χώρας χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια 27 δισ. ευρώ. Η εταιρία υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο «πρόωρων εκλογών» πιθανόν το 2014 αν όχι και νωρίτερα.

Πηγή Euro2day

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου