Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Άρθρο της Le Monde για τον Γιώργο Παπανδρέου και την οικογενειοκρατία - «Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα»

Ένα ιδιαιτέρως δεικτικό άρθρο φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, απόγονο της δυναστείας των Παπανδρέου, με τίτλο, «Παπανδρέου: Ο παρίας που έγινε λέκτορας». Στον υπότιτλο αναφέρει ότι «ο πρώην πρωθυπουργός έσπασε όλα τα ρεκόρ αντιδημοφιλίας όταν έφευγε από την κυβέρνηση το 2011, μεσούσης της κρίσης του ευρώ. Αυτό δεν εμπόδισε την επανεκλογή του ως επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τις ευάριθμες διαλέξεις του σε όλο τον κόσμο».


Η εφημερίδα ξεκινά το άρθρο περιγράφοντας την εξωτερική εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού τονίζοντας ότι βρισκόταν επί δύο χρόνια στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου και προσθέτει ότι «δύο εικόνες μαρτυρούν τη σύγχυση του Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. Η τηλεοπτική του εμφάνιση στο Καστελόριζο και η ομιλία του Κοινοβούλιο όταν ανακοίνωνε το δημοψήφισμα».

Συνεχίζει κάνοντας μία αναδρομή στα γεγονότα που ακολούθησαν και αναφέρει ότι εγκαταλελειμμένος από όλους, ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο τον Νοέμβριο του 2011.

Έκτοτε, λέει η Le Monde, ο Γιώργος Παπανδρέου ζει μια άλλη… «οδύσσεια, αυτή που ζουν πολλοί πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που οργώνουν τον κόσμο από διάλεξη σε διάλεξη».

Ο πρώην πρωθυπουργός το Νοέμβριο ήταν στη Νορβηγία για μια διάλεξη για τη φοροδιαφυγή ενώ στην Ελλάδα κορυφωνόταν η πολεμική για τη Λίστα Λαγκάρντ. Αυτή η λίστα με τα 2000 ονόματα δεν έγινε αντικείμενο καμιάς έρευνας από την σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε διάλεξή του στο Χάρβαρντ με τίτλο «Πώς να επανασχεδιαστεί η Ευρώπη;» έγινε κλήρωση για την επιλογή των φοιτητών, αναφέρει η Le Monde, εξηγώντας ότι η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή.

Επίσης από τη θέση του ως Πρόεδρος τη Σοσιαλιστικής, θέση στην οποία επανεξελέγη πανηγυρικά, ταξιδεύει διαρκών.
Είναι αλήθεια ότι έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο από ότι στο εσωτερικό που όλοι θέλουν να τον ξεχάσουν παρά το γεγονός ότι παραμένει στόχος για την άκρα δεξιά καθώς και ορισμένες εφημερίδες. 

Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να επανεκλεγεί στην Αχαΐα, εκλογική περιφέρεια της οικογένειας Παπανδρέου. Όταν έγιναν θέμα οι απουσίες του από το Κοινοβούλιο ζήτησε να μην πληρώνεται όταν δεν βρίσκεται στην Ελλάδα.

Στις διαλέξεις του υπερασπίζεται τον αντίπαλό του και παλιό συμφοιτητή του από το Πανεπιστήμιο του Amherst της Μασαχουσέτης Αντώνη Σαμαρά.

Η κυβέρνηση όμως δεν βασίζεται στη στήριξη από μια προσωπικότητα τόσο αντιδημοφιλή. «Το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση. Η δυναστεία φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα», καταλήγει η εφημερίδα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου