Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

H κατάθεση – ντοκουμέντο για το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείωνΠηγή: www.paraskhnio.gr

«Κόλαφος» είναι για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία  την περίοδο 2004-2009, η κατάθεση του επικεφαλής της Eurostat, στη Βουλή, που εξασφάλισε  και φέρνει στο φως της δημοσιότητας το matrix24.gr. Η έκθεση της Eurostat και η κατάθεση του επικεφαλής της Radermacher Walter μιλά για συνεχή προβλήματα στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά δεδομένα και περιγράφει μια κατάσταση όπου ούτε λίγο – ούτε πολύ έσοδα και δαπάνες εγγράφονταν στον προϋπολογισμό… κατά πως βόλευε την κάθε φορά.


Οι Βρυξέλλες μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί σαφέστατα ότι υπήρχαν και πολιτικές παρεμβάσεις. Τα κείμενα που εξασφάλισε και παρουσιάζει το matrix24.gr δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνεύεις. Έχουν δε, κατατεθεί και στη Βουλή, τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το έλλειμμα του 2009. Συγκεκριμένα, στα κείμενα που παρουσιάζει το matrix24 διαπιστώνεται όργιο «μαγειρεμένων» στοιχείων σε ένα ρεσιτάλ αποτύπωσή τους πέρα και έξω από κάθε κανόνα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι: - γίνεται λόγος για δαπάνες που ενώ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στο έλλειμμα έμεναν για πολλά χρόνια εκτός. - Υπήρχαν έσοδα που εκκρεμούσαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και όμως εγγράφονταν κανονικά στον προϋπολογισμό. - Διαπιστώθηκαν επιστροφές φόρων που ουδέποτε είχαν καταγραφεί και αποτυπωθεί ως δαπάνες της Κυβέρνησης - Γίνεται αναφορά σε συναλλαγές που καταγράφονται στον Ισολογισμό κράτους κατά το έτος στο οποίο έχουν λάβει χώρα και εμφανίζονται ως έσοδα ή έξοδα στην Ετήσια Έκθεση Αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. - Παρατηρήθηκαν ορισμένες ασυνέπειες στις πληροφορίες σχετικά με τις ροές του λογαριασμού ιδιωτικοποιήσεων - Διαπιστώθηκε ότι οι ελληνικές αρχές «έκρυβαν» το ακριβές ποσό εγγυήσεων που είχαν χορηγήσει σε μια σειρά από εταιρείες - Ζητήθηκε να διερευνηθεί η καταγραφή της ανάληψης χρέους το 2001 από την κεντρική κυβέρνηση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης - Ενόψει ενοποίησή τους πολλά ασφαλιστικά ταμεία είχαν δεν ανέφεραν το πλεόνασμα / έλλειμμα τους, δεν το κοινοποίησαν, ή το ανέφεραν λανθασμένα, ή υπήρχαν ακόμη και περιπτώσεις διπλής καταμέτρησης! - Περιορισμένη η ροή των πληροφοριών από τους δήμους. - Για τις ΔΕΚΟ είχε ζητηθεί από το 2001 τα αποτελέσματά τους να καταγράφονται στα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης, αλλά δεν άλλαξε κάτι - Στο «μικροσκόπιο» μπήκαν και εκδόσεις swap Τα … “greek statistics” Εδώ να σημειώσουμε ότι, όταν, προς τα τέλη του 2009 ακόμα (γύρω στα Χριστούγεννα και τον Γενάρη του 2010) άρχισαν να εκτοξεύονται τα spreads και ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου περιόδευε στην Ευρώπη για να «υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση» και να δημιουργηθεί ένας «ευρωπαϊκός μηχανισμός οικονομικής βοήθειας» το κλίμα στην Ευρώπη ήταν τραγικό για την Ελλάδα, κυρίως λόγω αναξιοπιστίας στατιστικών στοιχείων. 

Ήταν η περίοδος των «greek statistics» που είχε οδηγήσει ακόμη και σε αμφισβήτηση της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Γι αυτό το λόγο μάλιστα εκείνη την περίοδο που ο Παπανδρέου είχε αρχίσει να ζητάει βοήθεια, αρκετοί εταίροι και πολλοί ευρωβουλευτές βόρειων χωρών, αντιδρούσαν σφόδρα, λέγοντας ότι «αφού η χώρα με «μαϊμουδιές» μπήκε στην ΟΝΕ, δεν έχει θέση στην ΟΝΕ και να πάει να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ»! Τότε λοιπόν, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, άρχισαν να εξαπολύονται και σκληρές βολές εναντίον της Κομισιόν και της Eurostat, για «απαράδεκτη ολιγωρία» στον έλεγχο των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. 

Η Eurostat και η Κομισιόν, προκειμένου να αμυνθούν στις βολές που δέχονταν, θύμισαν τα εξής: -Ότι εξαιτίας ακριβώς των πολλών και συχνών προβλημάτων με την αξιοπιστία των ελληνικών –και όχι μόνο- στατιστικών στοιχείων, η Κομισιόν είχε κατεβάσει το 2007 πρόταση στο Ecofin, ζητώντας την αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Eurostat, γιατί μέχρι τότε δεν είχαν τη δυνατότητα επιτόπιων μεθοδολογικών και άλλων ελέγχων και «ήταν υποχρεωμένοι να βασίζονται στα στοιχεία που τους έδιναν οι εθνικές στατιστικές αρχές». Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από το Ecofin, γιατί την καταψήφισαν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. 

Όταν «έσκασε», το 2009, το «ελληνικό πρόβλημα» με τα στατιστικά, η πρώτη αλλαγή νομοθεσίας που έγινε στην Ευρώπη -πολύ πριν καν αποφασιστεί ο Μηχανισμός Στήριξης- ήταν η αυστηροποίηση των κανόνων για τα στατιστικά στοιχεία και η έγκριση, ομόφωνα πια, του ενισχυμένου ρόλου της Eurostat και της Κομισιόν… Για να εκπονήσει αυτή την έκθεση η Eurostat πραγματοποίησε μια σειρά από μεθοδολογικές επισκέψεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2010: 29-31 Μαρτίου, 21-22 Ιουνίου 27-29 Σεπτεμβρίου και μια εκτεταμένη επίσκεψη από 11 Οκτωβρίου έως 9 Νοέμβριου. 

Το όργιο παραβάσεων, οι θολές πρακτικές και οι πολιτικές σκοπιμότητες όπως περιγράφονται αφορούν στην λειτουργία της (τότε) Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή. Οι διαπιστώσεις των ελέγχων της αρμόδιας ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την Στατιστική Υπηρεσία, που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ανεξάρτητη αρχή ως Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) Διαβάστε εδώ την έκθεση  κόλαφο που έστειλε η Eurostat στη Βουλή αλλά και την κατάθεση του επικεφαλής της Radermacher Walter.

Πηγή: www.paraskhnio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου