Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Πρίγκιπας Χάρι: Ναι, σκότωσα Ταλιμπάν!


harry
Ο πρίγκιπας Χάρι, του οποίου η αποστολή ως συγκυβερνήτη-πυροβολητή σε επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι στο Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε, υποστήριξε πως σκότωσε Ταλιμπάν στα πλαίσια της επιχειρησιακής του δράσης, υποστηρίζοντας την αρχή του «αφαιρώ μία ζωή για να σώσω μία άλλη».

Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε πως ο πρίγκιπας αναχώρησε από το Αφγανιστάν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του, διάρκειας 20 εβδομάδων.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αφγανικό μέτωπο από το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association εάν είχε σκοτώσει αντάρτες με το ελικόπτερό του στη διάρκεια των επιχειρήσεων στην επαρχία Χελμάντ, ο 28χρονος πρίγκιπας απάντησε «ναι, όπως άλλωστε πολλοί εξ ημών».
«Αφαιρώ μία ζωή για να σώσω άλλη. Αυτό ήταν το διακύβευμα, πιστεύω», απάντησε ο Χάρι, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιευμένα αποσπάσματα της συνέντευξής του. «Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κακό στους δικούς μας, ως εκ τούτου θα πρέπει να τους θέσουμε εκτός παιχνιδιού», προσέθεσε ο πρίγκιπας.
Ο ίδιος πάντως προσθέτει πως δεν επέλεξε να γίνει χειριστής ελικοπτέρου για να σκοτώνει ανθρώπους: «αποτελούμε ένα εξαιρετικά αξιόπιστο πλεονέκτημα και η κύρια αποστολή μας είναι η υποστήριξη από αέρος.
Εάν τραυματισθεί κάποιος, εμείς καταφθάνουμε για να πετάμε πάνω από αυτούς για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε επίθεση ανταρτών, που θα μας δουν και θα σκεφθούν ‘εντάξει, είναι μία άνιση μάχη, δεν πρόκειται να σας πλησιάσουμε’», εξήγησε ο Χάρι.
Ο πρίγκιπας βρίσκεται υπό τη συνεχή εποπτεία πρακτόρων της υπηρεσίας SO14, που ασχολούνται με την προστασία του, ακόμη και στο Καμπ Μπάστιον, τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή βάση των βρετανικών δυνάμεων στον κόσμο. Πάντως, οι σωματοφύλακές του δεν τον συνοδεύουν στις επιχειρήσεις του εντός του ελικοπτέρου.
Οι Ταλιμπάν είχαν αναφέρει ότι θα έκαναν ό,τι μπορούσαν να απαγάγουν ή να σκοτώσουν το Χάρι στην διάρκεια της θητείας του, ενώ ένας Αφγανός πολέμαρχος τον είχε χαρακτηρίσει μεθυσμένο «τσακάλι» που πήγε στη χώρα για να σκοτώσει αθώους Αφγανούς πολίτες.
Αναφερόμενος στη ζωή του μέσα στο στρατόπεδο, ο πρίγκιπας Χάρι την χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογική. Τόσο φυσιολογική, όσο μπορεί να είναι. Δεν μου επιφυλάσσουν διαφορετική μεταχείριση». Ωστόσο, εξέφρασε το παράπονο ότι «πολλοί απ’ όσους δεν μ’ έχουν συναντήσει, μ’ αντιμετωπίζουν εδώ ως το πρίγκιπα Χάρι, αντί για τον λοχαγό Γουέιλς, πράγμα που είναι ενοχλητικό».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου