Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Τι αλλάζει στη φορολογία των αυτοκινήτων


Τις αλλαγές που επήλθαν μετά τον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν την απόσυρση οχημάτων, την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης των πολύτεκνων οικογενειών και αναπήρων καθώς και την επιβολή φόρου πολυτελείας στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καταγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο:
 
Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αναπηρικών αυτοκινήτων 

Αίρεται η παραπομπή στον ορισμό της φορολογικής κατοικίας και δικαιούχοι της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων ορίζονται οι ανάπηροι Έλληνες πολίτες και πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα.

Από 1.1.2013 το ποσοστό αναπηρίας για την παραλαβή αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ότι δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές Γνωματεύσεις άλλων επιτροπών.

Απόσυρση οχημάτων 

Παράταση έως το τέλος του 2013. Οι διατάξεις της απόσυρσης παρατείνονται και εφαρμόζονται για αυτοκίνητα που θα τελωνισθούν και θα καταβάλουν τις οφειλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις μέχρι και 31.12.2013.

Οι διατάξεις της απόσυρσης, εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, για τα οποία η άδεια κυκλοφορίας έχει εκδοθεί στη χώρα μας μέχρι 31.12.2000 και έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους διαγραφής, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγούμενων ετών.

Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης πολύτεκνων γονέων 

Οι πολύτεκνοι γονείς οι οποίοι έχουν ήδη υπαχθεί ως γονείς με τρία τέκνα στις ισχύουσες διατάξεις, με τις οποίες χορηγείται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για μία και μόνο φορά, δύνανται να παραλάβουν εκ νέου αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, εάν γίνουν πολύτεκνοι.

Φόρος πολυτελείας μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων 
Η κλίμακα τιμών χονδρικής πώλησης για την επιβολή του φόρου πολυτελείας, δεν διαφοροποιείται από αυτή των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, για μεταχειρισμένα επιβατικά αυτοκίνητα, το ποσοστό του φόρου καθορίζεται ως εξής:

α) από 20.000 ευρώ μέχρι και 22.000 ευρώ, ποσοστό 10%,
β) άνω των 22.000 ευρώ και μέχρι 28.000 ευρώ, ποσοστό 30%,
γ) άνω των 28.000 ευρώ, ποσοστό 40%.


Πηγή: real.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου